Twitter sekat...

Twitter sekat komen tidak berasas

SAN FRANCISCO, 2 Jun – Twitter hari ini bertindak untuk seterusnya menyekat komen yang menggunakan bahasa kesat di aplikasi video streaming langsungnya, Periscop.

Alat baru yang diperkenalkan oleh perkhidmatan pesanan seorang kepada ramai membolehkan orang ramai melihat Periscope dengan segera menyiarkan laporan apa yang mereka rasakan ulasan yang tidak sesuai.

Kumpulan-kumpulan kecil secara rawak memilih para penonton kemudian akan ditinjau, dengan undi menentukan sama ada mereka bersetuju ulasan itu adalah kesat. Mereka yang didapati bersalah akan ditangguhkan sementara dari mengulas seterusnya dalam siaran Periscop berkaitan, menurut Twitter.

Pesalah yang mengulangi kesalahannya akan akhirnya disekat dari mengulas bagi saki baki siaran.

“Salah satu perkara unik tentang Periscope ialah anda kerap berinteraksi dengan orang tidak dikenali, kemesraan yang pantas yang menimbulkan pengalaman,” ketua eksekutif Periscop yang juga pengasas bersama Kayvon Beykpour berkata dalam satu kenyataan.

“Tetapi kemesraan boleh juga membawa kepada pendedahan jika orang yang tidak dikenali menghantar ulasan dengan bahasa kesat.”

Beykpour memaparkan alat baru ini sebagai cara untuk dengan telus berhubung dengan masyarakat yang menonton untuk membantu ‘menyederhanakan pelaku teruk’.

Periscope membenarkan sesiapa saja untuk bersiaran langsung kepada penonton sejagat dan membolehkan penonton berinteraksi pada waktu sebenar.

Penggunaan juri penonton untuk menilai penggunaan kata kesat akan berfungsi seiringan dengan alat yang sedia ada bagi melapor atau menyekat perlakuan tidak baik, menurut Twitter. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA