Uber lancar b...

Uber lancar bantahan perundangan baru di London

LONDON, 18 Ogos – Uber telah melancarkan satu cabaran undang-undang menentang peraturan baru di London yang membolehkan ribuan pemandu untuk mengambil ujian bahasa Inggeris, kata syarikat itu semalam.

Langkah itu datang lebih awal daripada langkah-langkah yang akan diperkenalkan pada 1 Oktober oleh pihak berkuasa pengangkutan serantau, Transport for London (TfL), yang akan mengetatkan peraturan industri sewa swasta di ibu negara British.

Uber pada mulanya menyokong perubahan itu tetapi berkata pembangkang timbul selepas maklumat lanjut mengenai peraturan-peraturan yang muncul.

“Tindakan undang-undang adalah sangat banyak pilihan terakhir,” Tom Elvidge, Pengurus Besar Uber London berkata dalam satu kenyataan.

“Kami amat kecewa bahawa, selepas proses perundingan yang panjang dengan Pengangkutan untuk London, beberapa peraturan telah diubah pada saat-saat akhir dan peraturan baru kini sedang diperkenalkan yang akan menjadi tidak baik untuk kedua-dua pemandu dan syarikat teknologi seperti Uber.”

Walaupun menghadapi cabaran kawal selia di banyak negara, Uber setakat ini telah berkembang kepada lebih daripada 50 buah negara dan bernilai kira-kira AS$68 bilion. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA