Ucapan Presid...

Ucapan Presiden Obama boleh dilayari dari Internet

WASHINGTON, 11 Jan (Reuters) – Presiden Barack Obama memberi ucapan dalam Kesatuan Negari hari ini mengatakan tabiat rakyat Amerika untuk menonton televisyen berubah, Rumah Putih berkata kelmarin.

Kabel dan satelit pembekal bergelut dengan keutamaan penonton yang sering yang berubah-ubah, ada yang suka menonton pada peranti mudah alih dan menonton mengikut jadual mereka sendiri. Oleh itu semakin banyak penonton telah membatalkan langganan mereka dan memihak kepada perkhidmatan yang berasaskan Internet.

Rumah putih telah menyaksikan penurunan penonton dalam ucapan tahunan televisyen iaitu daripada paras tertinggi seramai 52 juta semasa Obama menyampaikan ucap tama kongres pada 2009 iaitu 31.7 juta, penilaian Nielsen rendah tahun lepas dalam tempoh 15 tahun.

Pada tahun ini, buat kali pertama, ucaptama akan disalurkan atas permintaan di Amazon Video, dan juga laman web Rumah Putih dan saluran YouTube, kata Jason Goldman, ketua pegawai digital White House.

Obama menyampaikan ucapan ‘State of Union’ bagi sesi bersama Kongres di Capitol Hill di Washington. - Reuters
Obama menyampaikan ucapan ‘State of Union’ bagi sesi bersama Kongres di Capitol Hill di Washington. – Reuters

“Pada hari Selasa, selesakan diri anda dengan peranti yang disambung kepada Internet kegemaran anda,” kata Goldman, bekas eksekutif industri berteknologi di Twitter dan Google, yang menyertai pasukan Obama tahun lepas.

“Oleh itu, bagi mereka yang telah memotong tali dari rangkaian kabel dan TV, sama ada anda menggunakan TV pintar, pelayar web, peranti mudah alih, atau tablet, ada pelbagai cara untuk anda bagi menonton ucapan presiden kerana ia berlaku atas permintaan,“ katanya.