Uchimura teka...

Uchimura tekad lakar sejarah di Rio

GLASGOW, 3 Nov (Reuters) – Kohei Uchimura bukanlah peminat terhadap “arena yang bising”, jadi wira dari Jepun itu seharusnya melabur dalam penyumbat telinga apabila menuju ke Rio pada Ogos depan, dalam usaha menjadi ahli gimnas pertama dalam lebih dari 40 tahun untuk memenangi gelaran Olimpik berturut-turut.

Ahli gimnas itu, yang kekal dalam komik di bandar kediamannya dan mempunyai peminat-peminat di seluruh dunia, akan tiba di Brazil sebagai pemegang rekod enam gelaran dunia.

Selepas memenangi setiap pingat Olimpik dan gelaran dunia sejak memenangi pingat perak pada Sukan Beijing 2008, King Kohei adalah pilihan untuk menjadi lelaki pertama sejak pesaing Sawao Kato pada 1972 memenangi gelaran Olimpik berturut-turut.

Bagaimanapun, Kohei, yang mencatatkan 19 pingat dunia, termasuk 10 pingat emas, berkata: “Saya tidak kisah mengenai keputusan. Saya lebih memilih persembahan hebat yang menyentuh semua orang.”

Dia pasti menguasai di Glasgow ketika dia mengetuai Jepun ke gelaran berpasukan pertama dunia dalam tempoh 37 tahun sebelum menikmati kejayaan individu dalam final keseluruhan dan bar mendatar.

Gambar fail bertarikh 30 Oktober 2015 menunjukkan aksi Uchimura selepas membuat persembahan di Kejohanan Gimnastik Dunia di arena Hydro di Glasgow, Scotland. – Reuters
Gambar fail bertarikh 30 Oktober 2015 menunjukkan aksi Uchimura selepas membuat persembahan di Kejohanan Gimnastik Dunia di arena Hydro di Glasgow, Scotland. – Reuters

Sementara ahli gimnas yang lain memenangi lebih banyak pingat dan lebih banyak pingat emas, terutamanya Vitaly Scherbo dari Belarus, tidak seorang pun mendominasi sukan itu atau mengekalkan kedudukan mereka seperti Uchimura.

Dalam sukan yang sukar itu yang meletakkan juara di atas kesukaran lebih laju berbanding yang dicatatkan Usain Bolt untuk berlari dalam 100 meter, jangka masa gimnastik Uchimura melepasi logik.

Namun Uchimura, yang mahu bertemu Bolt, tidak mempunyai masa untuk terlibat dalam perbincangan mengenai siapa yang terhebat.

“Saya tidak boleh menyatakan saya yang terhebat dunia, walaupun saya memenangi banyak pingat. Saya telah melihat banyak ahli gimnastik hebat dalam sejarah, jadi saya tidak merasakan saya terhebat,” katanya.

Atlet itu, 26, bukanlah satu-satunya yang memecahkan rekod di Glasgow.

Simone Biles dari Amerika Syarikat, yang berusia 11 tahun apabila Uchimura memenangi pingat Olimpik pertama pada 2008, juga kuasa yang sukar dihentikan selepas menjadi wanita pertama untuk memenangi “tiga gelaran” dari pingat emas dunia.

“Saya hanya mengekalkan minda saya,” kata Biles, yang menjadi atlet wanita paling berjaya dunia selepas mengumpulkan pingat emasnya kepada 10.