Ujian besar b...

Ujian besar buat Klopp, tugas getir ‘Big Sam’

LONDON, 15 Okt – Perlawanan kendalian pertama Juergen Klopp ke atas Liverpool akan mendominasi tajuk-tajuk utama ketika Liga Perdana diteruskan selepas rehat antarabangsa, tetapi Sam Allardyce mempunyai tugasan getir ketika dia membimbing di Sunderland.

Bekas bos Borussia Dortmund, Klopp memulakan kendaliannya di bekas juara Inggeris itu, yang memecat Brendan Rodgers pada 4 Oktober, dengan kunjungan ke ibu negara untuk menentang Tottenham Hotspur dalam sepak mula pada Sabtu (1145 GMT).

Spurs belum pernah dikalahkan sejak hari pertama musim ini, namun rekod Liverpool baru-baru ini di White Hart Lane itu adalah menarik, setelah menang 3-0 dan 5-0 dalam dua kunjungan mereka yang lalu.

Klopp mengambil alih pasukan tangga ke-10 dan menjanjikan “permainan bola sepak yang menarik” di Anfield, walaupun dia meminta untuk bersabar dan memberi amaran dia bukanlah “pekerja yang mempunyai keajaiban” ketika berusaha untuk menggunakan kejayaannya dalam menukar Dortmund menjadi pemenang gelaran Bundesliga dan finalis Liga Juara-Juara.

Jurulatih dari Jerman itu sudah membuat impak pada masa yang singkat, dia telah bertugas sejak dilantik pada Jumaat, dengan pemain midfield Brazil, Lucas memetik “minatnya”.

Juergen Klopp (kiri) dan Sam Allardyce.
Juergen Klopp (kiri) dan Sam Allardyce.

“Dia seorang pengurus yang terbuka dan seseorang yang suka rapat dengan pemain, tetapi juga seorang yang lurus. Ia apa yang saya pelajari beberapa hari dan saya rasa ia adalah cara positif untuk memulakan,” katanya.

Allardyce mengambil alih pasukan Sunderland selepas beraksi pada awal 1980an, yang pada masa ini menyaingi kedudukan bersama pasukan pesaing dari timur laut, Newcastle United, satu-satunya pasukan tanpa kemenangan liga musim ini.

Lelaki yang dikenali sebagai “Big Sam” sudah tidak membuat pengurusan sejak meninggalkan West Ham United pada akhir musim lalu dan memulakan kendaliannya di kerusi panas dengan kunjungan ke West Bromwich Albion pada Sabtu lalu.

“Kami perlu mencuba dan meletakkan sedikit lagi keyakinan dalam pasukan,” katanya mengenai pasukan yang hanya mengumpulkan tiga mata dari lapan perlawanan. – Reuters

ARTIKEL YANG SAMA