UK hantar ten...

UK hantar tentera ke Tunisia

LONDON, 1 Mac (Reuters) – Britain akan menghantar tentera ke Tunisia untuk membantu mencegah pejuang Islamic State (IS) dari bergerak masuk ke negara itu menuju ke Libya, kata menteri pertahanan Britain.

“Pasukan latihan daripada kira-kira 20 tentera Infantri Briged ke-4 kini bergerak ke Tunisia untuk membantu mencegah pergerakan rentas sempadan yang haram dari Libya demi menyokong pihak berkuasa Tunisia,” Michael Fallon memberitahu parlimen kelmarin.

Langkah itu muncul selepas kebimbangan Barat memuncak yang IS sedang berusaha untuk menggunakan Libya sebagai pangkalan untuk merancang dan melaksanakan serangan.

Jun lepas, 30 pelancong Britain terbunuh apabila lelaki bersenjata IS menyerang sebuah pantai di hotel pantai Mediterranean Tunisia.

“Saya…..sangat bimbang tentang pertambahan Daesh (IS) di sepanjang pesisir Libya, yang mana sebab itulah kenapa kami membantu pembentukan kerajaan baru Libya dengan segera,” kata Fallon.

Kumpulan Jihad itu telah mengambil faedah daripada huru-hara politik untuk mengembangkan kehadiran mereka di Libya, dan pejuang setia kepada IS telah mengambil alih kawalan dari bandar pantai Sirte.