Ukraine ke EU...

Ukraine ke EU dapatkan bantuan

KIEV, Ukraine, 25 Sept – Skandal adalah kompleks tetapi keputusannya mungkin mudah – Ukraine cuba ‘bermain’ dengan sektor gasnya dan menyusahkan rakan EU sehingga mendapatkan bantuan kewangan yang besar.

Usaha untuk mengawal sebuah syarikat yang menghantar bahan api biru Rusia ke Eropah juga mengesahkan perang puak dan tikam belakang yang menyelubungi Presiden Ukraine Petro Poroshenko dan menghambat usaha Kiev untuk memperkukuh hubungannya dengan Barat.

Okrtransgaz ialah cawangan bekas syarikat minyak dan gas asli republik Soviet.

Ia memindah kira-kira setengah daripada gas yang dibeli oleh Eropah daripada Rusia – atau hampir satu persepuluh daripada keperluan negara EU – dan mengenakan Rusia bayaran yang menambah kepada hampir satu bilion dolar pada tahun lalu.

Nampaknya timbul beberapa masalah sehingga kementerian ekonomi Ukraine sebulat suara memutuskan pada 7 September untuk mengganti wang tunai di bawah kawalannya.

Arahan itu mencetuskan bantahan EU kerana ia meletak Ukrtransgaz dan syarikat induknya di bawah kawalan yang sama dalam kementerian.

Ia mencabul peraturan Kesatuan Eropah yang bertujuan mewujudkan persaingan dan memecah rangkaian saluran paip negara daripada unit pengeluaran mereka.

Masa tersebut adalah membingungkan disebabkan ia berlaku seminggu sebelum Tabung Mata Wang Antarabangsa menamatkan kajian semula selama beberapa bulan dan memberikan Ukraine pinjaman sebanyak AS$1 bilion yang telah ditangguh selama setahun disebabkan isu rasuah.

Perubahan ini juga mengancam bidaan Poroshenko untuk memohon keahlian EU pada tahun 2020 dan mendapatkan bayaran AS$300 juta daripada Bank Eropah untuk Pembinaan Semula dan Pembangunan (EBRD) untuk pembelian gas pada masa depan. – AFP