Ukraine sokon...

Ukraine sokong bajet 2016

KIEV, 25 Dis (Reuters) – Parlimen Ukraine meluluskan belanjawan untuk tahun 2016 pada hari ini, syarat utama untuk mendapatkan bantuan kewangan seterusnya di bawah pakej pinjaman Tabung Mata Wang Antarabangsa berjumlah AS$17.5 bilion tatkala negara itu hampir-hampir mengalami kemuflisan.

Penggubal undang-undang telah meluluskan beberapa siri undang-undang sebelum pengundian belanjawan, termasuk satu pindaan kepada undang-undang percukaian, mengurangkan cukai ke atas majikan dan menyatukan kadar cukai ke atas pendapatan peribadi.

Mereka juga menambah duti eksais ke atas tembakau, minyak dan alkohol dengan tujuan mengimbangi belanjawan.

Pengundian ditangguhkan sementara pembantu memperdebatkan pindaan yang diperlukan untuk belanjawan.

Sesetengah orang berkata mereka menaikkan harga secara tidak adil untuk penduduk Ukraine, kebanyakan mereka bergelut untuk mencukupkan belanja ketika ekonomi hampir-hampir mengalami kemuflisan.

Perdana Menteri Ukraine, Arseny Yatseniuk dan menteri-menteri lain bertepuk tangan selepas parlimen meluluskan bajet semasa sesi di Kiev, Ukraine, pada 25 Disember. – Reuters
Perdana Menteri Ukraine, Arseny Yatseniuk dan menteri-menteri lain bertepuk tangan selepas parlimen meluluskan bajet semasa sesi di Kiev, Ukraine, pada 25 Disember. – Reuters

Tabung Mata Wang Antarabangsa (IMF) berkata adalah penting untuk meluluskan satu belanjawan selaras dengan program jaminan keluar Tabung.

Masih tidak jelas sama ada dokumen yang diluluskan itu memenuhi kesemua syarat-syarat IMF.

Parlimen menyokong cadangan kerajaan untuk menerima belanjawan dengan defisit 3.7 peratus daripada KDNK, jumlah yang dipersetujui dengan IMF.

IMF mengingatkan penggubal undang-undang bahawa belanjawan yang konsisten dengan matlamat program bantuan untuk mengurangkan defisit kerajaan kepada 3.7 peratus daripada KDNK merupakan syarat utama untuk menyempurnakannya.

ARTIKEL YANG SAMA