Ukraine tingk...

Ukraine tingkat langkah berjaga-jaga

KIEV, 12 Ogos – Ukraine meletakkan tenteranya sekitar Crimea bagi berjaga–jaga semalam, ketika ketegangan meningkat selepas Moscow mendakwa Kiev mencuba untuk meningkatkan serangan ke dalam semenanjung yang dipertikaikan.

Perkhidmatan keselamatan FSB Rusia pada Rabu lalu berkata ia telah menghalang serangan pengganas di Crimea minggu ini dengan perisikan tentera Ukraine dan mematahkan serangan bersenjata, tetapi Kiev menafikan dakwaan itu.

Dakwaan itu meningkatkan kehangatan dalam permusuhan yang dicetuskan oleh rampasan Moscow terhadap semenanjung Laut hitam pada 2014 dari Ukraine dan meningkatkan ketakutan konflik yang tersebar.

Dalam mesyuarat tertutup Majlis Keselamatan PBB, Kiev meminta Moscow untuk memberikan bukti untuk menyokong dakwaannya terhadap pakatan pengganas, Duta Besar Ukraine, Volodymyr Yelchenko memberitahu wartawan.

“Jika ia berlaku secara realiti, di mana bukti? Kenyataan, gambar, gambar, video, apa pun jua,” kata Yelchenko.

“Ia hanyalah perkataan.”

Presiden Petro Poroshenko yang pro Barat dari Ukraine dalam pertemuan bagi peringkat teratasnya dan mengarahkan tentera di sepanjang sempadan bersama Crimea dan seluruh timur yang dilanda konflik ke dalam peringkat tinggi.

“Presiden Rusia, Vladimir Putin juga mengadakan pertemuan bersama ketua–ketua bagi membincangkan ‘langkah tambahan bagi memastikan keselamatan bagi rakyat dan infrastruktur penting di Crimea,’ kata Kremlin.

‘Senario-senario dipertimbangkan secara berhati-hati bagi langkah keselamatan anti pengganas di sempadan darat, di perairan dan ruang udara Crimea,” katanya.

Sementara itu pegawai NATO memberitahu AFP bahawa gabungan tentera yang diketuai AS memantau ketegangan Crimea dengan kebimbangan.

Pegawai, yang meminta untuk tidak dinamakan, berkata bahawa “aktiviti tentera Rusia baru–baru ini Crimea tidak membantu mengurangkan ketegangan”, dan meminta Moscow “untuk bertenang.” – AFP

ARTIKEL YANG SAMA