Ulama keluark...

Ulama keluarkan fatwa tegah bakar hutan

JAKARTA, 14 Sept – Badan ulama tertinggi Islam Indonesia berkata hari ini ia telah mengeluarkan fatwa tentang niat memulakan kebakaran hutan dalam usaha untuk menghentikan kebakaran yang mengakibatkan jerebu di Asia Tenggara setiap tahun.

Arahan keagamaan oleh Majlis Ulama Indonesia berkata itu adalah haram, bagi orang Islam memulakan kebakaran hutan atau ladang dengan sengaja.

“Dalam Al-Quran ada menyebutkan kita tidak dibenarkan merosakkan persekitaran dan pembakaran hutan mengakibatkan kerosakan, yang bukan saja pada persekitaran tetapi juga kesihatan orang – malah negara-negara jiran bersungut,” Huzaemah Tahido Yanggo, ketua majlis fatwa badan itu memberitahu AFP.

Kebakaran dan jerebu berikutnya berlaku setiap tahun dengan berbeza-beza darjah di pulau Sumatra kepulauan itu dan bahagian Borneo, Indonesia ketika musim kering, dan bermula dengan cepat dan murah untuk membersihkan ladang kelapa sawit dan tanaman kayu pulpa.

Kebakaran tahun lalu adalah antara yang paling teruk yang pernah diingati dan menyelubungi kawasan-kawasan besar Indonesia, Malaysia dan Singapura dalam jerebu yang melemaskan selama beberapa minggu.

Menteri Persekitaran dan Perhutanan Siti Nurbaya Bakar menyambut baik fatwa itu dan berkata dia berharap para pendakwah akan menyebarkan berita tentangnya kepada masyarakat setempat. “Susulan paling penting ialah menyebarkannya kepada orang ramai.”

Fatwa-fatwa tidak mempunyai kekuatan undang-undang dan bertujuan menggalakkan para penganut di negara itu yang mempunyai majoriti penduduk Islam terbesar di dunia dari pada mengambil tindakan tertentu.

Namun masih tidak jelas sama ada arahan terbaru itu, yang dikeluarkan semalam, akan beri impak praktikal di kepulauan itu yang mempunyai lebih 17,000 buah pulau dan 255 juta penduduk.

Majlis itu sebelum ini pernah mengeluarkan fatwa untuk melindungi persekitaran, termasuklah yang menegah pemburuan dan dagangan haram binatang spesis terancam di negara biodiversiti itu yang menurut pencinta alam sekitar adalah yang pertama di dunia.

Langkah para ulama menyusuli usaha Jakarta untuk mencegah berulang lagi bencana jerebu tahun lalu. Pihak berkuasa merancang untuk menghentikan pemberian kebenaran konsesi baru tanah bagi penanaman kelapa sawit dan telah membentuk agensi baru untuk mengekalkan berjuta-juta hektar tanah gambut yang kaya dengan karbon yang mudah meresapi api. – AFP