Ulang tahun t...

Ulang tahun tragedi Srebrenica

BELGRADE, 8 Julai (AFP) – Perdana Menteri Serbia, Aleksandar Vucic mengesahkan akan ke Srebrenica, Sabtu ini bagi menghadiri upacara memperingati ulang tahun ke-20 pembunuhan beramai-ramai oleh tentera Bosnia Serbia ke atas 8,000 orang Islam.

“Tiba masanya untuk kita memberitahu bahawa kita bersedia ke arah perdamaian dan kita bersedia untuk menundukkan kepala kepada keluarga mangsa,” kata Vucic kepada pemberita hari ini.

“Itu sebabnya kerajaan Serbia malam ini memutuskan sebagai Perdana Menteri, saya akan mewakili Republik Serbia di Srebrenica pada 11 Julai,” katanya.

Hampir 8,000 dewasa dan budak lelaki Islam dibunuh oleh tentera Bosnia Serbia selepas Srebrenica ditawan pada Julai 11, 1995.

“Saya akan pergi dengan rasa bangga mewakili Serbia…yang membolehkan kita mengaku bahawa ada individu rakyat kini melakukan jenayah,” kata Vucic.

Tugu peringatan berdekatan Srebrenica, Bosnia dan Herzegovina. – Reuters
Tugu peringatan berdekatan Srebrenica, Bosnia dan Herzegovina. – Reuters

“Mereka ini mempunyai nama. Kita kutuk setiap seorang daripada mereka kerana melakukan jenayah kejam ini dan kita akan hukum setiap penjenayah ini,” katanya.

Pembunuhan itu dilakukan ketika tempoh akhir sebelum tamatnya perang Bosnia 1992-1995 yang meragut lebih 100,000 nyawa.

Ia adalah pembunuhan beramai-ramai paling buruk dalam sejarah Eropah selepas Perang Dunia Kedua.

Sepanjang tempoh yang lama ahli politik Serbia dan Bosnia menafikan pembunuhan dalam skala yang ramai ini walaupun dua tribunal antarabangsa mengisytiharkannya sebagai jenayah kekejaman.

Pada 2005, Presiden Serbia ketika itu, Boris Tadic menghadiri upacara 10 tahun memperingati pembunuhan beramai-ramai itu, dan menjadi pemimpin pertama dari negaranya melawat tapak pembunuhan.

Pada 2010 Parlimen Serbia, mengambil ketetapan mengutuk keras kekejaman itu dan tiga tahun selepas itu, bekas Presiden Serbia, Tomislav Nikolic mengeluarkan permintaan maaf secara peribadi.

Bagaimanapun, semua pemimpin Serbia termasuk Vucic, seorang bekas nasionalis ultra pro-Eropah, menolak ketetapan bahawa pembunuhan kejam itu sebagai satu penghapusan.