Umat Islam De...

Umat Islam Denmark bakal puasa 21 jam

ABU DHABI, 3 Jun (Agensi) – Umat Islam di Denmark bakal berdepan cabaran untuk mengerjakan ibadat puasa bulan Ramadan tahun ini kerana terpaksa berlapar selama 21 jam sehari, berpandukan peta terkini rakaman waktu puasa di seluruh dunia.

Selain itu, penduduk Islam di negara seperti Iceland, Sweden, dan Norway pula perlu berpuasa selama 20 jam.

Portal berita emirates247.com melaporkan, waktu berpuasa sepanjang bulan Ramadan tahun ini dijangka sebagai yang terpanjang dalam sejarah seperti dilapor seorang penyelidik di Planetarium Sharjah di negara ini.

Waktu berpuasa pada tahun ini secara purata dijangkakan selama 15 jam dan 15 minit yang merupakan tempoh paling lama sejak 32 tahun suria dan 33 tahun bulan, jelas seorang Penyelidik Astrologi dan Meteorologi serta Penyelia Am Planetarium, Ibrahim Al-Jarwan kepada akhbar Al-Roeya.

Katanya, setiap tahun, waktu berpuasa dijangkakan meningkat dari tahun sebelumnya sehingga bulan Ramadan pada 2018 apabila tempoh berpuasa akan menurun berperingkat-peringkat.

“Kadar suhu sepanjang bulan Ramadan kali ini dijangka mencecah antara 42 dan 44 darjah Celsius, malah mungkin bertambah sehingga 50 darjah Celsius terutama di kawasan padang pasir,” katanya lagi.

ARTIKEL YANG SAMA