Umat Islam ku...

Umat Islam kutuk ulasan Trump, undang keganasan

ISLAMABAD, 8 Dis – Sebilangan umat Islam di Pakistan hari ini menyelar gesaan Donald Trump bagi tegahan penganut Islam memasuki Amerika Syarikat, sambil menganggap calon yang disebut-sebut bakal memenangi jawatan presiden Republikan AS sebagai seorang yang taksub yang menggalakkan keganasan.

Kenyataan Trump tentang “mencegah penghijrahan orang Islam” meraih kritikan cepat dan hebat daripada banyak hala di tanah air, termasuk dari Rumah Putih dan saingan-saingan bagi pencalonan presiden Republikan 2016.

Trump, yang memberi respons kepada amukan penembakan di California minggu lalu oleh dua orang Islam yang menurut Biro Siasatan Persekutuan (FBI) telah menjadi radikal, menggesa bagi sekatan sepenuhnya ke atas penganut Islam dari memasuki AS “sehingga perwakilan negara kita boleh memastikan apa yang sedang berlaku.”

“Itu adalah kenyataan yang begitu tidak masuk akal yang saya malah tidak ingin memberikan sebarang reaksi terhadapnya,” kata Asma Jahangir, salah seorang peguam hak asasi kemanusiaan paling terkenal di Pakistan.

Donald Trump. - Agensi
Donald Trump. – Agensi

“Ini adalah jenis ketaksuban teruk yang bercampur dengan kejahilan, saya bayangkan seseorang yang berharap untuk menjadi presiden AS tidak mahu bersaing dengan Mullah Pakistan yang menyelar orang beragama lain. Meskipun kami tidak semaju AS, kami tidak akan melantik orang sedemikian untuk berkuasa di Pakistan.”

Tahir Ashrafi, ketua Majlis Ulama, majlis ulama Islam terbesar Pakistan, berkata ulasan Trump menggalakkan keganasan.

“Jika sebilangan pemimpin Islam berkata wujud peperangan antara orang Kristian dan Islam, kami menyelarnya. Maka mengapa kami tidak seharusnya menyelar seorang warga Amerika jika dia berkata demikian?

“Kumpulan Islam IS adalah masalah Syria, bukan agama. Jika kamu selesaikan isu Syria, 75 peratus masalah IS akan selesai.”

Jurucakap Kementerian Luar Indonesia, Armanatha Nasir berkata kerajaan tidak akan mengulas tentang kempen pilihan raya di negara-negara lain, sementara menambah kata bahawa negaranya telah menjelaskan pendiriannya berhubung keganasan.

“Sebagai negara yang mempunyai penduduk terbesar beragama Islam di dunia, Indonesia menegaskan Islam mengajar keamanan dan toleransi,ʼdia memberitahu Reuters. “Tindakan ganas tidak ada sebarang kaitan dengan agama atau negara atau pun bangsa.”

Ulasan Trump pada satu perhimpunan semalam di South Carolina mengundang kritikan dari bekas Timbalan Presiden Republikan Dick Cheney dan calon presiden Republikan Jeb Bush, yang mengatakan Trump ‘tidak waras’.

Ulasan itu ekoran pembunuhan minggu lalu di San Bernardino, California, oleh pasangan suami isteri beragama Islam. – Reuters