Undang-undang...

Undang-undang penjara budak semuda 9 tahun cetus kebimbangan

MANILA, 22 Nov – Kanak-kanak berusia semuda sembilan tahun boleh dipenjarakan di Filipina atas jenayah tertentu di bawah undang-undang yang diusulkan oleh presiden, mencetuskan kebimbangan kelmarin dari Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu (PBB) dan hak asasi kemanusiaan.

Sekutu Presiden Rodrigo Duterte telah menekan untuk meluluskan undang-undang pada Disember yang ia akan mengenakan semula hukuman mati dan merendahkan usia minimum bagi tanggungjawab jenayah dari 15 ke 9 tahun.

Duterte menang pilihan raya pada Mei sebahagian besarnya kerana ikrar untuk membunuh puluhan ribu pengedar dadah, juga berjanji atas jejak kempen untuk menutup jalan keluar dalam sistem keadilan juvenil yang dikatakannya membenarkan penyeludup menggunakan kanak-kanak sebagai ‘keldai dadah’.

“Jenayah orang dewasa sengaja menjadikan remaja di bawah usia 15 tahun untuk melakukan jenayah, seperti menyeludup dadah,” salah seorang penyokong, Pantaleon Alvarez, dalam satu catatan keterangan. Sementara Duterte mahu usia ditetapkan digugurkan kepada 12, sekutunya mahu langkah seterusnya yang menyeru agar ia direndahkan kepada usia sembilan tahun. – AFP