Undi masa dep...

Undi masa depan Greece

ATHENS, 5 Julai (AFP) – Pengundi Greece membuang undi hari ini untuk mengundi dalam pungutan suara bersejarah mengenai sama ada menerima dasar berjimat cermat yang semakin teruk sebagai tukaran kepada lebih banyak wang jaminan keluar, dalam satu pertaruhan yang mungkin melihatnya disingkirkan daripada euro.

Di seluruh negara yang terdiri daripada 11 juta penduduk, di pulau terpencil Aegean, dalam bayangan Parthenon berusia 2,400 tahun di Athens, ke sempadan utara yang dikongsi bersama rakan negara EU Bulgaria, pengundi mula membuang undi mereka.

Seluruh Eropah, dan pelabur antarabangsa, akan memerhati dengan penuh minat, tidak pasti keputusan yang akan diterima oleh mereka esok. Tinjauan mencadangkan kem “Ya” dan “Tidak” adalah sama-sama hebat.

Berpuluh orang sedang berbaris di luar sekolah dan bangunan universiti yang telah ditukar kepada stesen pengundian, dengan pintu dibuka pada pukul 7:00 pagi waktu tempatan dan dijangka ditutup 12 jam kemudian.

Perdana Menteri Greece Alexis Tsipras bersedia untuk mengundi sewaktu pungutan suara Greek di Athens. – AFP
Perdana Menteri Greece Alexis Tsipras bersedia untuk mengundi sewaktu pungutan suara Greek di Athens. – AFP

“Saya mengundi “Tidak” disebabkan saya fikir ia lebih baik untuk negara,” kata Michelis, 80 tahun, orang pertama memasuki pintu sekolah yang sedang digunakan untuk pengundian di jalan Skoufa di tengah Athens.

“JIka kami mengundi “Tidak” mereka akan menerima kami dengan lebih serius,” kata beliau, menambah beliau “tidak mengundi untuk diri saya sendiri tetapi untuk cucu saya” dan masa depan mereka.

Theodora, 61, seorang wartawan bersara, berkata beliau mengundi “Ya” kerana “ia adalah “Ya” kepada Kesatuan Eropah.”

Perdana menteri Greece Alexis Tsipras, pemimpin radikal berhaluan kiri yang menerajui tampuk pemerintahan enam bulan lalu, telah mempertaruhkan kerjaya politiknya pada plebisit.

Beliau mengumumkan seminggu lalu dalam satu usaha untuk memecah kebuntuan lima bulan dengan pemiutang antarabangsa, menegaskan undi “Tidak” akan memaksa satu penyusunan semula hutang Greece dan kelemahan syarat-syarat berjimat cermat.

ARTIKEL YANG SAMA