Undian sokong...

Undian sokongan nuklear Iran meningkat

WASHINGTON, 2 Sept (Reuters) – Para penyokong perjanjian nuklear antarabangsa dengan Iran bergerak dalam satu undi untuk mengumpul sokongan yang cukup untuk mempertahankan perjanjian di Kongres Amerika Syarikat kelmarin apabila dua lagi senator Demokratik berkata mereka akan menyokong perjanjian itu.

Senator Bob Casey dan Chris Coons, kedua-duanya menyokong perjanjian itu yang diumumkan pada 14 Julai di antara Amerika Syarikat, bersama lima lagi kuasa dunia dan Tehran.

Kesemuanya 31 Demokrat Senat dan dua calon bebas yang mengundi bersama kini menyokong perjanjian itu, satu pencapaian dasar luar negara yang berpotensi bagi Presiden Demokratik Barack Obama.

Para penyokong memerlukan 34 undi dalam Senat atau 146 di Perwakilan Rumah untuk mengekalkan veto Obama jika resolusi Republikan yang menolak perjanjian melepasi kedua-dua dewan itu.

Casey dan Coon berkata mereka mempunyai beberapa soalan serius mengenai perjanjian itu, namun mengambil keputusan ia pilihan terbaik untuk mengehadkan program nuklear Iran dan lebih baik kepada Amerika Syarikat berpisah daripada negara-negara lain yang menandatangani perjanjian itu.

Senator Demokratik Chris Coons semasa menyuarakan sokongannya terhadap perjanjian nuklear Iran. – Reuters
Senator Demokratik Chris Coons semasa menyuarakan sokongannya terhadap perjanjian nuklear Iran. – Reuters

“Saya tidak pernah didesak oleh hujah-hujah yang kit boleh… merundingkan semula dengan jayanya dan mendapat hasil,” Casey memberitahu Reuters dalam satu temu bual melalui telefon.

“Saya akan menyokong perjanjian ini kerana ia menempatkan kita dalam jalan dikenali untuk mengehadkan program nuklear Iran untuk jangka 15 tahun selanjutnya dengan sokongan penuh daripada komuniti antarabangsa,” Coon berkata dalam satu ucapan di Universiti Delaware.

Para penyokong berharap mereka akan mengumpul 41 undi untuk menyekat penolakan resolusi di dalam Senat dan memastikan Obama daripada keperluan untuk menggunakan kuasa veto beliau.

Dua Demokrat Senat menentang perjanjian nuklear itu, bersama dengan majoriti besar pihak Republikan.

ARTIKEL YANG SAMA