Usaha Arsenal...

Usaha Arsenal tidak berbaloi

LONDON, 3 Feb – Usaha Arsenal untuk memenangi gelaran Liga Perdana buat kali pertama dalam tempoh 12 tahun terjejas ketika penjaga gol Southampton, Fraser Forster mempamerkan persembahan luar biasa dalam perlawanan yang berkesudahan seri 0-0 di Stadium Emirates.

Pasukan kendalian Arsene Wenger itu jatuh di tangga keempat berikutan empat perlawanan tanpa kemenangan berturut–turut dan sekarang ketinggalan lima mata di belakang pendahulu Leicester.

Ia adalah malam yang mengecewakan bagi Wenger ketika Forster menghasilkan beberapa halangan yang menarik yang membolehkan pengurus pasukan Saint, Ronald Koeman meneruskan keputusan yang menarik menentang bos Gunners.

Forster hanya baru –baru ini kembali dalam aksi pasukan pertama bagi Southampton selepas berehat 10 bulan dengan kecederaan lutut yang dialami menentang Burnley pada Mac lalu.

Pemain itu, 27, terus mengekalkan permainan bersih dalam empat perlawanan dan ini adalah yang terbaik.

Pasukan kendalian Arsene Wenger (gambar) jatuh di tangga keempat berikutan empat perlawanan tanpa kemenangan berturut –turut dan sekarang ketinggalan lima mata di belakang pendahulu Leicester. - Reuters
Pasukan kendalian Arsene Wenger (gambar) jatuh di tangga keempat berikutan empat perlawanan tanpa kemenangan berturut –turut dan sekarang ketinggalan lima mata di belakang pendahulu Leicester. – Reuters

Bagi Koeman, persembahan itu sekali lagi menunjukkan bahawa dia berusaha untuk menunjukkan bagaimana untuk mengecewakan Wenger dengan taktiknya.

Dalam lima perlawanan menentang Arsenal sejak mengambil alih di Saints, Koeman menikmati tiga kemenangan, tiga permainan bersih dan mengalami hanya satu kekalahan.

Walaupun Arsenal bergelut untuk mencari sebarang rentak dalam awal perlawanan, bukti terhadap keupayaan mereka untuk mengukuhkan pertahanan hadir pada minit ke 12.

Alexis Sanchez, membuat kemunculan pertama dalam Liga Perdana selama dua bulan selepas kembali beraksi setelah mengalami kecederaan hamstring, menunjukkan dengan tepat larian dari Mesut Ozil dari garisan.

Hantaran ke atas pertahanan Southampton dapat dikawal oleh Ozil dengan kaki kiri, yang menghentikannya di udara, tetapi rembatannya lemah untuk menewaskan Forster.

Forster juga sekali lagi menafikan Ozil lapan minit kemudian dengan kekuatan yang ringkas dan atletik.

Olivier Giroud membuat tandukan rendah setelah menerima hantaran dari sudut kanan menerusi Hector Berlin dan Ozil berada di depan pertahanan, berjaya menewaskan perangkap ofsaid yang hanya mengegarkan tiang gol.

Namun kekuatan sudut kanan Forster mampu untuk menghalang bola keluar dari sepakan sudut.

Tetapi tidak seperti kemenangan 4-0 ke atas Arsenal di St Mary pada Boxing Day, apabila Long dua kali menjaringkan gol dan menjejaskan pertahanan kendalian Per Mertesacker, pemain antarabangsa Ireland itu adalah pemain yang kurang dikenali pada ketika itu – AFP

ARTIKEL YANG SAMA