Usaha Obama l...

Usaha Obama lindungi pendatang disekat

WASHINGTON, 24 Jun (AFP) – Mahkamah Tinggi AS hari ini menyekat usaha Barack Obama untuk melindungi berjuta-juta penghijrah dari dihantar pulang.

Keadilan dalam mahkamah berbahagi 4-4 berhubung usaha Obama untuk menukar dasar imigresen dengan tindakan eksekutif, yang mengakibatkan perintah mahkamah rendah menyekat usaha itu.

Obama menggelarkan perintah itu ‘mengecewakan berjuta-juta penghijrah yang menyara kehidupan mereka di sini,” tetapi memberi amaran kepada saingannya bahawa mereka tidak akan dapat menghalang impian mereka lebih lama lagi.

“Pada November, rakyat Amerika mesti membuat keputusan tentang apa yang kita ambil berat dan siapa kita,” beliau mengisytiharkan, dalam menerima persaingan Rumah Putih antara calon Demokrat Hillary Clinton dan calon Republikan, Donald Trump.

Mahkamah lazimnya mempunyai sembilan anggota, tetapi Hakim Antonin Scalia telah meninggal dunia pada Februari lalu dan Senat enggan mengundi calon Obama, iaitu hakim mahkamah rayuan Merrick Garland, untuk menggantikannya.

Kebuntuan itu mengakibatkan dasar imigresen Obama diawang-awangan, seperti nasib lebih empat juta penghijrah yang tidak mempunyai dokumen yang akan diberikan permit kerja AS di bawah rancangan berkontroversi dari segi politik.

“Saya berjanji kepada kamu ini, lambat laun atau pembaharuan imigresen kemudian akan dilaksana. Kongres tidak akan dapat untuk tidak mengendahkan Amerika selamanya,” Obama berkata dengan menyelar Republikan.

“Hakikat bahawa Mahkamah Tinggi tidak dapat mengeluarkan keputusan hari ini tidak menjejaskan sistem seterusnya – ia membawa kami seterusnya dari negara yang kita inginkan,” beliau memberi amaran.

Clinton, bekas setiausaha negara Obama, juga dengan pantas beralih dari kekalahan kepada perjuangan pilihan raya akan datang.

“Perintah imigresen SCOTUS yang mengecewakan hari ini boleh memusnahkan kehidupan lima juta keluarga yang berdepan penghantaran pulang. Kita mesti melakukan yang lebih baik lagi,’ Clinton berkata dalam Twitter, meskipun ketika Republikan meraikan perintah itu.