Usaha penyebe...

Usaha penyeberangan dihalang

LONDON, 7 Ogos (Reuters) – Seorang pendatang Sudan berjalan 50 kilometer (31 batu) terowong Channel dari Perancis, mengelak kereta api berkelajuan tinggi dan menghindari pengawal-pengawal keselamatan sebelum dia dihentikan berhampiran pintu masuk Britain.

Ribuan pendatang dari Afrika dan Timur Tengah telah cuba melarikan diri dari kem sementara di pelabuhan Perancis Calais dan memasuki Britain secara tidak sah dengan melompat ke beberapa lori dan bersembunyi pada kereta api, mengganggu saluran rentasan pengangkutan dan trafik penumpang.

Polis Britain berkata Abdul Rahman Haroun, 40, ditemui berhampiran dengan pintu masuk Britain berdekatan terowong dekat Folkestone di tenggara England pada petang Selasa.

Polis berkata dia telah didakwa dengan “menyebabkan satu halangan kepada sebuah enjin atau laluan kenderaan menggunakan landasan kereta api”, dan akan dihadirkan ke mahkamah.

Perdana Menteri Britain David Cameron berkata minggu lepas bahawa dia akan membuat satu tindakan untuk menyelesaikan krisis tersebut, termasuk memantapkan keselamatan di terminal Calais, namun dia memberi amaran tiada penyelesaian cepat.

Kerajaan berkata hari ini ia sedang bekerjasama dengan kerajaan Perancis dan pengendali terowong Euro untuk menyelesaikan krisis tersebut.

Pihak kerajaan berkata lebih daripada 39,000 orang membuat percubaan untuk melintasi Saluran secara tidak sah telah dihalang pada 2014 hingga 2015, lebih dari dua kali ganda dari tahun sebelumnya.