Usahawan Aust...

Usahawan Australia pencipta Bitcoin

LONDON, 2 Mei (AFP) – Usahawan Australia Craig Wright hari ini memperkenalkan dirinya sebagai pencipta Bitcoin, berikutan spekulasi beberapa tahun mengenai siapa mencipta mata wang perintis digital itu.

Wright dikenal pasti oleh tiga cawangan media iaitu BBC, The Economist dan majalah GQ dan menyiarkan blog mengenai subjek itu dalam laman sesawangnya.

Bagaimanapun, dalam wawancara degil bersama BBC, dia menegaskan bahawa dia lebih menyukai identitinya dirahsiakan dan tidak mahu mengejar wang atau penghormatan.

“Saya tidak mahukan wang, Saya tidak mahu terkenal, Saya tidak mahu disanjung, Saya hanya mahu untuk tidak diganggu,” Wright memberitahu syarikat penyiar itu.

“Jika seseorang menyenaraikan saya untuk anugerah atau seumpamanya, Saya tidak akan menerima satu sen pun, Sama sekali.”

Dia menambah bahawa dia tidak mengambil keputusan untuk mendedahkan dirinya, menambah: “Saya mempunyai orang memutuskan perkara ini untuk saya.”

Bitcoin secara teknikalnya mata wang yang canggih dan tidak dapat dikesan berdasarkan matematik asas yang sama yang digunakan untuk menyulitkan kod yang digunakan kerajaan dan tentera.

Tidak seperti mata wang tradisional seperti dolar atau euro, yang memerlukan tajaan bank pusat, Bitcoin sebaliknya tidak berpusat.

Syiling digital dicipta oleh komputer-komputer super, kemudian didagangkan dalam talian atau ditukar bagi barangan dan perkhidmatan oleh rangkaian rakan kepada rakan komputer yang disambungkan ke Internet.

Meskipun pada awalnya terkenal penggunaannya oleh pengedar dadah dan yang lain dalam laman sesawang gelap, sistem itu telah bertumbuh di luar akarnya dan diambil semakin serius oleh penubuhan kewangan.

Berbilion dolar bernilai Bitcoins kini dalam edaran.

Wright telah mempamerkan bukti di mana hanya pencipta sebenar Bitcoin sahaja boleh menyediakan, menurut BBC.

Ia menyiarkan satu video dirinya menunjukkan penandatangan mesej berkaitan dengan transaksi pertama yang dibuat pada Bitcoin berikutan pelancarannya pada 2009.

ARTIKEL YANG SAMA