USGS: gempa k...

USGS: gempa kuat 7.1 magnitud gegar NZ

WELLINGTON, 2 Sept – New Zealand mengeluarkan amaran ‘kemungkinan’ berlakunya tsunami hari ini selepas gempa bumi yang kuat berukuran 7.1 magnitud menggegarkan kawasan luar pantai timur Pulau Utara.

Gegaran cetek dianggarkan pada kedalaman kira-kira 30 kilometer (18 batu) di luar pantai, 167 kilometer dari Gisborne, menurut Kajian Geologi Amerika Syarikat dipetik sebagai berkata.

Organisasi pertahanan awam New Zealand, yang bertanggungjawab bagi pengurusan kecemasan di negara ini, berkata ia telah mengeluarkan “ancaman kemungkinan terjadinya tsunami yang berpotensi berlaku di semua kawasan pantai New Zealand”.

Radio New Zealand melaporkan bahawa penduduk di kawasan pantai di rantau Timur Cape telah dinasihatkan oleh pegawai-pegawai pertahanan awam tempatan untuk berpindah.

Pegawai maklumat pertahanan awam, Sheridan Gundry berkata pusat pengurusan kecemasan telah diaktifkan.

Gempa bumi yang melanda pada 04:37 (1637 GMT) dirasai di kebanyakan negara ini tetapi tiada laporan mengenai kerosakan dan Pusat Amaran Tsunami Pasifik tidak mengeluarkan amaran.

New Zealand berada di sempadan plat Australia dan Pasifik tektonik, yang menjadi sebahagian daripada apa yang dikenali sebagai ‘Ring of Fire’, dan pengalaman sehingga 15,000 gegaran setahun. – AFP