Utara digesa ...

Utara digesa redakan krisis nuklear

SEOUL, 11 Sept – Presiden Korea Selatan Park Geun-Hye akan bertemu dengan pemimpin parti politik esok ekoran ujian nuklear Korea Utara, di tengah spekulasi beliau akan menggesa mereka supaya mengurangkan tentangan terhadap sistem pertahanan peluru berpandu AS.

Seorang jurucakap presiden hari ini mengesahkan pertemuan dengan pemimpin ketiga-tiga parti namun tidak memberikan butir-butir subjek.

Agensi berita Yonhap memetik seorang pegawai presiden yang tidak dikenalpasti sebagai berkata Park akan berusaha mendapatkan kerjasama daripada parti pemerintah konservatifnya dan parti pembangkang liberal atas pengendalian beliau terhadap ancaman nuklear.

Korea Utara pada Jumaat melancarkan letupan nuklear kelima dan paling berpengaruh, menggambarkannya sebagai satu ujian kepala peluru nuklear untuk peluru berpandu.

Park memendekkan lawatan beliau ke Laos dan pulang, mengadakan mesyuarat pegawai kanan beliau untuk mengkaji semula pertahanan ke atas apa yang dianggap oleh beliau sebagai ancaman nuklear daripada Utara.

Pada mesyuarat Jumaat, Park menggesa parti pembangkang dan pembangkang lain supaya berhenti ‘mencari kesilapan yang bermotifkan politik seperti bantahan kepada penghantaran’ sistem pertahanan peluru berpandu AS yang amat canggih.

Korea Selatan pada Julai mengumumkan rancangan untuk menghantar sistem Pertahanan Kawasan Altitud Tinggi Terminal (THAAD) di selatan negara untuk memerangi ancaman nuklear dan peluru berpandu yang semakin meningkat dari Utara.

China, yang mempercayai sistem radar juga boleh digunakan untuk menjejaki pertahanannya sendiri, membantah.

Pemimpinnya Xi Jinping berkata ‘pengendalian yang salah’ dalam isu berkenaan mungkin memburukkan lagi perbalahan serantau apabila beliau bertemu dengan Park mengenai isu sampingan sidang kemuncak G20 di Hangzhou pada Isnin.

Rancangan tersebut juga menerima tentangan daripada penduduk daerah Seongju, tempat yang dirancang untuk pemasangan sistem berkenaan.

Parti pembangkang menentang pemasangan THAAD, berkata ia hanya akan mempertingkat perlumbaan senjata serantau dan menjejas hubungan dengan rakan perniagaan terbesar negara China.

Mereka berkata kegunaannya ke ancaman tentera Utara dalam mana-mana kes adalah meragukan. – AFP