Utara tembak ...

Utara tembak lagi, ganggu sistem GPS

SEOUL, 1 April (AFP) – Korea Utara melepaskan tembakan peluru berpandu jarak dekat lain di perairan luar timur hari ini, kata para pegawai Korea Selatan, ketika para pemimpin serantau bertemu di Washington untuk membincangkan ancaman program senjata nuklear Pyongyang.

Ia adalah yang terbaru dalam siri pelancaran peluru berpandu Korea Utara semasa apa yang digelar tempoh pelanjutan ketegangan tentera dipertingkatkan di semenanjung Korea, mencetuskan ujian nuklear keempat pada 6 Januari.

Pelancaran itu muncul ketika pengawal pantai Korea Selatan melaporkan sekitar 70 kapal nelayan telah dipaksa balik ke pelabuhan selepas isu navigasi GPS yang disebabkan oleh gangguan gelombang radio Korea Utara.

Kementerian pertahanan Korea Selatan mengatakan peluru berpandu permukaan ke udara telah ditembakkan sekitar jam 12:45 petang (0345 GMT) dari bandar timur Sondok.

Trajektori tepat dan jaraknya tidak dapat disahkan serta-merta, kata pegawai kementerian. Agensi berita Yonhap, Korea Selatan mengatakan ia terbang 100km ke arah Laut Timur (Laut Jepun).

Pelancaran itu muncul di tengah-tengah sidang kemuncak nuklear dua hari yang dihoskan oleh Barack Obama di Washington, yang mana Korea Utara telah menjadi fokus dalam rundingan presiden AS bersama para pemimpin China, Korea Selatan dan Jepun.

Awal hari ini, Seoul mengatakan Korea Utara telah menggunakan gelombang radio untuk menyekat signal GPS di Korea Selatan, menjejaskan puluhan pesawat dan kapal.

Pengawal pantai mengatakan 71 buah bot nelayan daripada 332 kesemuanya terpaksa pulang ke daratan selepas masalah GPS yang menjejaskan sistem navigasi mereka, lapor Yonhap.

“Gangguan GPS Korea Utara adalah tindakan jelas provokasi… kami menggesanya untuk menamatkannya segera,” kata kementerian pertahanan Selatan dalam satu kenyataan.

“Jika Korea Utara meneruskan percubaan gangguan GPSnya meskipun tanpa kehendak kami – dengan kerjasama rapat bersama komuniti antarabangsa – akan mengakibatkan Korea Utara menanggung akibatnya,” menurut kenyataan itu tanpa huraian lebih lanjut.