Utusan baru T...

Utusan baru Taiwan ke S’pura letak jawatan

TAIPEI, 9 Ogos – Utusan baru Taiwan ke Singapura telah meletak jawatan hari ini selepas didapati memandu dalam keadaan mabuk minggu lalu di Taipei, bandar pulau itu, beberapa jam selepas dia mengangkat sumpah bagi menggalas jawatannya.

Antonio Chiang – wartawan veteran dan pengulas politik – berkata dia telah minum wiski dan wain pada makan malam bersama rakan-rakan sebelum dia didapati memandu dalam keadaan mabuk pada lewat 2 Ogos lalu, lapor media tempatan.

Penangkapannya mencetuskan desakan dari para pengempen di Taiwan yang membantah memandu dalam keadaan mabuk, supaya dia meletak jawatan.

Pejabat presiden baru Taiwan, Tsai Ing-wen berkata hari ini bahawa beliau telah menerima peletakan jawatannya dan ‘menghormati’ keputusannya.

Pihak pendakwa Taipei telah mengemukakan pendakwaan bertangguh kepada Chiang dan denda Tw$60,000 semalam, menurut Agensi Berita Pusat Taiwan.

Kandungan alkohol dalam badannya ialah 0.27 miligram seliter, lapor agensi itu. Had sah Taiwan ialah 0.25 mg seliter.

Kumpulan kempen Taiwan menentang Memandu dalam keadaan mabuk – diketuai oleh seorang ibu yang anak perempuannya telah terbunuh akibat pemandu yang mabuk – minggu lalu membantah di luar kementerian luar, menggesa Chiang ‘membawa aib’ kepada pulau itu. – AFP