Utusan Jepun ...

Utusan Jepun akan lawat China menjelang sidang kemuncak

TOKYO, 12 Julai (AFP) – Diplomat keselamatan tertinggi Jepun akan mengunjungi China seawal minggu ini menjelang satu kemungkinan lawatan daripada Perdana Menteri Shinzo Abe untuk memperbaiki hubungan tegang antara jirannya, menurut media tempatan hari ini.

Shotaro Yachi, ketua Majlis Keselamatan Negara, merancang untuk melawat Beijing bagi rundingan dengan diplomat tertinggi China, Yang Jiechi yang berkhidmat sebagai ahli majlis negara, lapor penyiaran awam Jepun NHK dan media lain.

Yachi dijangkakan akan mengemukakan penyediaan asas bagi sidang kemuncak antara Abe dan Presiden China, Xi Jinping, berikutan mesyuarat mereka pada April di Jakarta yang sejajar dengan persidangan antarabangsa, kata mereka.

Abe mempertimbangkan berkunjung ke China sekitar majlis pada 3 September di Beijing untuk merasmikan ulang tahun ke-70 berakhirnya Perang Dunia Kedua, menurut akhbar harian Nikkei dan Mainichi Shimbun.

Hubungan antara Beijing dan Tokyo semakin mesra beberapa tahun kebelakangan, namun menjadi tegang berhubung pertikaian wilayah dan sikap terhadap sejarah masa perang berterusan untuk memecahkan ekonomi tertinggi Asia itu.

China rasminya mengundang Abe untuk menghadiri acara menandakan kemenangan Beijing dalam apa yang digelarnya perang tentangan ke atas pencerobohan Jepun, namun ia belum lagi menerima respons, lapor Kyodo News.