Utusan kesela...

Utusan keselamatan tertinggi Jepun akan lawat China

TOKYO, 15 Julai – Jepun mengatakan hari ini yang diplomat keselamatan tertingginya akan mengunjungi China dan Mongolia dalam satu lawatan yang dilihat sebagai petanda berpotensi kepada sidang kemuncak lain antara Tokyo dan Beijing.

Shotaro Yachi, ketua Majlis Keselamatan Negara, akan mengunjungi Beijing bermula Khamis hingga Sabtu bagi rundingan termasuk satu mesyuarat dengan Yang Jiechi, diplomat tertinggi China yang berkhidmat sebagai anggota majlis perbandaran negara, kata Ketua Setiausaha Kabinet, Yoshihide Suga.

Yachi juga akan pergi ke Mongolia selepas lawatannya ke Beijing, tambah Suga.

Kerajaan mengatakan lawatan daripada Yachi itu, bekas diplomat tertinggi, adalah sebahagian daripada rutin kerja yang membina hubungan dengan rakan sejawatannya di seluruh dunia.

Yachi ‘sering mengunjungi negara-negara luar di bawah arahan perdana menteri untuk bertemu dengan rakan sejawatan bagi membina hubungan,” Suga memberitahu taklimat media.

“Lawatan ke China dan Mongolia akan menjadi sebahagian daripadanya,” ujarnya.

Media tempatan sudah menyebar luas spekulasi yang dia akan pergi ke sana untuk membuka laluan bagi kemungkinan kunjungan ke China oleh Perdana Menteri Shinzo Abe, yang akan menjadi rundingan ketiganya bersama Presiden Xi Jinping. – AFP