Utusan PBB ge...

Utusan PBB gesa Yaman capai kata sepakat

BANDAR KUWAIT, 9 Mei (AFP) – Duta khas PBB ke Yaman hari ini menggesa pihak berperang negara supaya mencapai satu kata sepakat untuk menyelamat rundingan perdamaian bertujuan menamatkan perang selama 13 bulan.

Rayuan oleh Ismail Ould Cheikh Ahmed keluar selepas rundingan peribadi terbuntu dengan wakil kerajaan mengadu tentang kekurangan kemajuan dan pemberontak Huthi yang disokong oleh Iran membantah mengenai serangan udara oleh gabungan Arab pimpinan Saudi.

Serelah mengadakan beberapa mesyuarat berasingan dengan setiap wakil, Ould Cheikh Ahmed meminta kedua-dua pihak supaya “mencapai kata sepakat demi mencapai satu penyelesaian aman” untuk menamatkan konflik Yaman.

“Peserta dalam rundingan Kuwait mesti mencerminkan aspirasi rakyat Yaman. Saya yakin penduduk Yaman mahu konflik berakhir,” kata beliau dalam satu kenyataan.

Semua mesyuarat langsung yang dijadualkan semalam dibatalkan, tetapi duta PBB berkata rundingan baru dijadualkan pada hari ini dan merayu kerjasama daripada semua pihak.

Kedua-dua wakil juga bertemu dengan Menteri Luar Kuwait Sheikh Sabah Khaled al-Sabah dan duta 18 kebanyakan negara Barat yang menyokong rundingan dalam satu usaha untuk membawa kembali musuh Yaman ke meja rundingan.

Menteri luar Yaman berkata rundingan yang bermula pada 21 April tidak mencatat sebarang kemajuan.

“Demi perdamaian, kami telah menerima semua cadangan yang dihantar kepada kami demi mencatat kemajuan,” kata Abdulmalek al-Mikhlafi, yang mengetuai wakil kerajaan.

“Namun selepas tiga minggu, kami tidak mempunyai apa-apa dalam tangan kami disebabkan parti lain menarik diri daripada komitmen mereka,” tulis Mikhlafi di Twitter.

Pemberontak mengeluarkan satu bantahan kuat kepada duta PBB mengenai serangan udara semalam oleh gabungan Arab pimpinan Saudi yang dikatakan oleh mereka membunuh beberapa orang, menurut satu sumber yang rapat dengan wakil mereka.

Tidak adanya pengesahan mengenai serangan udara yang dilaporkan.

Pemberontak dan sekutu mereka telah menuntut penubuhan kerajaan sementara sebelum meneruskan dengan isu lain yang mewajibkan mereka melucut senjata dan berundur dari wilayah yang diduduki oleh mereka pada 2014.

ARTIKEL YANG SAMA