Van Gaal diej...

Van Gaal diejek penyokong sendiri

LONDON, 18 Mei (AFP) – Louis van Gaal diejek peminat kelab itu sendiri selepas Manchester United menamatkan kempen Liga Perdana Inggeris dengan menewaskan Bournemouth 3-1 di Old Trafford pada perlawanan yang diatur semula, awal pagi tadi.

Permainan yang sepatutnya berlangsung pada Ahad lalu ditangguhkan berikutan penemuan ‘bungkusan mencurigakan’ yang kemudian disahkan peralatan latihan, United memerlukan kemenangan 19 gol untuk mengatasi Manchester City di kedudukan keempat iaitu tempat terakhir layak ke Liga Juara-Juara.

Gol daripada Wayne Rooney, pemain berusia 18 tahun, Marcus Rashford yang disenaraikan dalam skuad sementara England untuk Euro 2016 dan pemain gantian, Ashley Young memastikan tiga mata, tetapi ia hanya cukup untuk mengangkat skuad Van Gaal memintas Southampton di tangga kelima.

Diperkenalkan kepada penonton pada perlawanan itu, jurulatih dari Belanda berkenaan diejek penyokong sendiri, sebelum menjelaskan, “Saya ingin mengucapkan terima kasih atas sokongan.”

Reaksi Van Gaal selepas perlawanan bola sepak Liga Perdana Inggeris menentang Bournemouth di Old Trafford, Manchester, semalam. – AP
Reaksi Van Gaal selepas perlawanan bola sepak Liga Perdana Inggeris menentang Bournemouth di Old Trafford, Manchester, semalam. – AP

Mengenai sorakan penyokong Bournemouth ‘Anda dipecat pada waktu pagi’, Van Gaal berkata, “Anda tidak pernah menjatuhkan kami ke bawah. Terima kasih untuk itu. Kami akan membawa Piala FA kepada anda. Anda layak mendapatkannya. Terima kasih.”

Hasilnya United mendapat tempat dalam kumpulan Liga Europa, manakala perlawanan akhir Piala FA menentang Crystal Palace Sabtu ini belum boleh menghasilkan sekeping perak.

Rakan sejawatannya dari Bournemouth Nya, Eddie Howe, telah menikmati musim yang lebih menggalakkan.

“Ia agak sukar, mental,” katanya. “Kami melakukan yang terbaik, tetapi Man United terlalu baik untuk kita.”