Video IS tunj...

Video IS tunjuk penyerang Perancis, ancam Britain

KAHERAH, 25 Jan – Video yang diterbitkan pada hari Ahad oleh pusat media IS kononnya menunjukkan imej dan kenyataan terakhir sembilan daripada orang-orang yang telah mengambil bahagian dalam serangan Perancis yang membunuh 130 orang pada 13 November.

Reuters tidak dapat mengesahkan kesahihan rakaman itu, yang menunjukkan seorang lelaki menyampaikan pemaksa anti-Barat dan diakhiri dengan ancaman yang jelas untuk menyerang Britain.

Kementerian Luar Perancis enggan mengulas mengenai video tersebut. Tiada komen segera dari pejabat Perdana Menteri, dan Reuters tidak dapat menghubungi pegawai-pegawai di Kementerian Dalam Negeri.

Jurucakap Majlis Keselamatan Negara di Rumah Putih tidak mempunyai sebarang komen. Laith Alkhouri daripada Flashpoint Global Partners, yang memantau media sosial militan, berkata “video memenuhi semua kriteria yang tepat daripada pelepasan sahih dan rasmi ISIS.”

Video ini telah dimuat naik ke saluran telegram rasmi IS dan menunjukkan beberapa penyerang memakai seragam penyamaran di lokasi padang pasir, sebelum serangan Perancis.

Beberapa orang daripada mereka telah memenggal kepala tebusan kumpulan militan, taktik yang kerap digunakan.

Pada malam 13 November, sembilan lelaki, berpecah kepada tiga kumpulan, menyerang sebuah stadium sukan, leretan kafe dan dewan konsert. Waran tangkap telah dikeluarkan untuk lelaki lain, Salah Abdeslam, yang melarikan diri ke Belgium pada hari berikutnya.

Penyerang dikenal pasti dalam video dengan noms de guerre dirujuk atas bangsa mereka iaitu tiga Perancis, empat Belgium dan dua rakyat Iraq, yang disebut sebagai Ali al-Iraq dan Ukashah al-Iraq.

Kedua-dua kumpulan itu berkemungkinan pengebom berani mati yang cuba menyerang stadium Stade de France. Mereka membawa pasport Syria palsu dan belum dapat dikenalpasti. Tujuh penyerang lain yang mati telah dikenal pasti. – Reuters

ARTIKEL YANG SAMA