Video penghun...

Video penghuni Oregon dibunuh capai poket jaket

BURNS, Oregon, 29 Jan – FBI mengeluarkan video semalam yang menurut para penyiasat memperlihatkan seorang penghuni di sebuah tempat perlindungan hidupan liar Oregon mencapai poket jaketnya sebelum ditembak mati oleh penguatkuasaan undang-undang, selepas memecut lari dari tempat perhentian lalu lintas tempat ketua kumpulan itu diberkas.

Pihak berkuasa berkata Robert LaVoy Finicum, 54 tahun, seorang peladang ternak dari Arizona yang bertindak sebagai jurucakap bagi para penghuni di Tempat Perlindungan Hidupan Liar Kebangsaan Malheur, bersenjata apabila dia ditahan oleh polis dan dibunuh pada tengah hari Selasa lalu.

Video yang diambil dari udara yang dirakam dari pesawat udara penguatkuasaan undang-undang menunjukkan Finicum memecut lari dari pihak berkuasa dengan lori putih dan hampir melanggar seorang pegawai undang-undang, ketika cuba mengelak sekatan polis sebelum menerpa ke arah longgokkan salji dan keluar dari kenderaan.

Rakaman dari udara itu menunjukkan Finicum mengangkat tangannya di udara dan kemudian berpaling dan menggoyangkan lengannya dan turun ke badannya beberapa detik sebelum dia ditembak oleh tentera Polis Negeri Oregon, menurut FBI.

Greg Bretzing, ejen khas yang bertanggung jawab bagi pejabat Portland, FBI, yang menceritakan tentang video itu untuk para pemberita, berkata Finicum boleh dilihat mencapai poket jaketnya, yang mana penguatkuasaan undang-undang mendapati pistol di dalamnya. Tetapi ketiadaan tumpuan dalam video menyukarkan untuk dengan tepat melihat pergerakan Finicum sebelum ditembak.

Rakaman video dari udara yang dikeluarkan oleh FBI pada 28 Januari 2016 menunjukkan seorang pegawai penguat kuasa undang-undang (tengah) mengacukan senjata pada seorang lelaki (kiri) yang baru sahaja melangkah keluar dari trak pikap putih di salah satu sekatan jalan raya polis berhampiran Burns, Oregon. - Reuters
Rakaman video dari udara yang dikeluarkan oleh FBI pada 28 Januari 2016 menunjukkan seorang pegawai penguat kuasa undang-undang (tengah) mengacukan senjata pada seorang lelaki (kiri) yang baru sahaja melangkah keluar dari trak pikap putih di salah satu sekatan jalan raya polis berhampiran Burns, Oregon. – Reuters

Bretzing memberitahu para pemberita pada sidang media petang di Burns, Oregon bahawa ketika video itu memaparkan kematian Finicum mungkin menyedihkan, ia dikeluarkan ‘dalam kepentingan dan ketelusan’. Pendedahan video itu dibuat beberapa jam selepas seorang peguam bagi keluarga Finicum mendakwa bukti lain mungkin wujud yang menunjukkan peladang ternak Arizona itu tidak mengancam pihak berkuasa.

Macfarlane berkata salah satu sumber bagi pandangannya adalah versi peristiwa dari Victoria Sharp, yang mengatakan dia berada di tempat kejadian dan melihat Finicum menemui ajalnya. – Reuters