Video Ratu ja...

Video Ratu jadi perbualan media China

BEIJING, 12 Mei (AFP) – Media Britain berteka teki dengan ‘barbarik’ yang akan meraih manfaat dari pengajaran mengenai adab daripada tamadun lama China, demikian menurut laporan surat khabar kerajaan selepas Ratu Elizabeth II menyifatkan sebilangan pegawai China ‘sangat biadab’.

Dalam kesilapan diplomatik yang luar biasa, Ratu Britain dalam satu rakaman pada pesta taman Istana Buckingham telah membuat ulasan tidak berselindung tentang lawatan negara tahun lalu oleh Presiden Xi Jinping yang mendapatkan berbilion-bilion dalam pelaburan China.

Kenyataan itu menjadi tajuk akhbar di seluruh dunia semalam tetapi pada mulanya ditapis di China, digelapkan dalam transmisi BBC World, menurut penyiar Britain. Surat khabar Global Times, yang rapat dengan parti komunis yang memerintah China, menyalahkan media Britain kerana dengan tidak seimbang mendedahkan kejadian itu dan menjadikan rakaman itu seolah-olah ia adalah ‘harta paling berharga.’

“Barat di era moden telah bangkit ke kemuncak dan membentuk tamadun pintar, tetapi media mereka penuh dengan ‘teman gosip’ yang memperlihatkan taring mereka dan mengayun-ayunkan kuku mereka dan sangat cenderung mengagumi diri sendiri, dengan mengekalkan adab buruk ‘tidak bertamadun’, menurut dalam editorialnya.

Gambar yang diambil melalui video menunjukkan Ratu Elizabeth II bercakap dengan Komander Polis Metropolitan, Lucy D’Orsi di taman Buckingham Palace di London, Selasa lalu. – AP
Gambar yang diambil melalui video menunjukkan Ratu Elizabeth II bercakap dengan Komander Polis Metropolitan, Lucy D’Orsi di taman Buckingham Palace di London, Selasa lalu. – AP

“Ketika mereka mengalami pendedahan berterusan kepada 5,000 tahun tamadun Timur yang berterusan, kami percaya mereka akan membuat kemajuan apabila menyentuh tentang adab, tambahnya dalam editorial bahasa China yang tidak disiarkan dalam bahasa Inggeris.

London dan Beijing telah mengisytiharkan hubungan baru ‘era keemasan’ antara lawatan bekas kuasa imperial Xi pada Oktober lalu yang menyaksikan beberapa kontrak diumumkan, yang menurut Cameron bernilai hampir AS$58 bilion.

Pada ketika itu edisi akhbar People’s Daily luar negara, lidah rasmi Parti Komunis dengan terpegun memaparkan lawatan itu sebagai permulaan persahabatan yang indah.

Tetapi dalam ulasan baginda yang dirakam itu, Baginda Ratu melahirkan simpati kepada seorang pemerintah polis kerana ‘nasibnya yang tidak baik’ kerana terpaksa mengawasi keselamatan untuk Xi dan isterinya. Anggota delegasi China bersikap sangat biadab dengan duta,” kata baginda, dengan meninggikan suara mengatakan “Luar biasa”.