Vietnam diges...

Vietnam digesa tingkat usaha

HANOI, Vietnam, 16 Nov – Putera Britain, William hari ini menggesa pemimpin Vietnam untuk meningkatkan penentangan mereka atas perdagangan haram spesies hidupan liar, rangka utama lawatan pertamanya ke negara komunis itu.

Duke of Cambridge, yang merupakan presiden bagi United for Wildlife, bertemui dengan Perdana Menteri Vietnam Nguyen Xuan Phuc dan Naib Presiden Dang Thu Ngoc Thinh hari ini sebelum menghadiri persidangan dua hari ke atas perdagangan haram hidupan liar yang bermula esok (Khamis) di Hanoi.

“Semasa panggilannya kepada perdana menteri, Duke bercakap tentang kekukuhan hubungan antara United Kingdom dan Vietnam dan berkata dia berharap untuk mendengar apa yang Vietnam telah lakukan untuk menangani cabaran yang muncul dari perdagangan haram hidupan liar,” menurut pejabat putera itu dalam satu kenyataan hari ini.

Katanya, “Duke akan terlibat dengan keratan lintas meluas masyarakat Vietnam untuk menggalakkan orang-orang tempatan untuk menghapuskan penggunaan benda-benda seperti tanduk badak.

Vietnam merupakan sebuah pusat transit utama dunia dan pengguna gading dan tanduk badak seludup, yang orang tempatan salah faham ia boleh digunakan sebagai penyembuh kanser.

Putera William (tengah) ketika mengunjungi kuarters lama Hanoi pada 16 November. Putera itu berada di Vietnam untuk menghadiri sidang kemuncak antarabangsa bagi perdagangan hidupan liar. – AFP
Putera William (tengah) ketika mengunjungi kuarters lama Hanoi pada 16 November. Putera itu berada di Vietnam untuk menghadiri sidang kemuncak antarabangsa bagi perdagangan hidupan liar. – AFP

Pada Sabtu, pihak berkuasa telah memusnahkan 2.2 tan (4,900 paun) gading gajah dan tanduk badak yang dirampas dalam bidaan untuk menghapuskan perdagangan haram.

Agensi berita rasmi Vietnam memetik Perdana Menteri Phuc sebagai memberitahu William bahawa Vietnam telah memberi perhatian besar untuk meningkatkan kesedaran dalam kalangan orang awam tentang pemuliharaan hidupan liar dan mengenakan hukuman berat kepada pesalahnya.

Ia memetik William sebagai memberitahu Phuc bahawa usaha untuk melindungi hidupan liar terancam adalah isu transnasional dan amat mustahak serta kerajaan memainkan peranan penting dalam memastikan kejayaannya. – AP