Vietnam rampa...

Vietnam rampas kapal tangki minyak China

HANOI, 4 April (AFP) – Pengawal pantai Vietnam telah merampas sebuah kapal tangki minyak China yang didakwanya menceroboh masuk ke perairan Vietnam, menurut media kerajaan hari ini, episod terbaru dalam pertikaian wilayah di Laut China Selatan.

Qiong Yangpu telah membawa 100,000 liter minyak, menurut pegawai Agensi Berita Vietnam, menambah bahawa ia telah ditangkap pada Khamis dan ditahan di pelabuhan utara Hai Phong.

Tiga kru lelaki telah diserahkan kepada polis, menurut laporan.

“Ia telah dikesan dan dirampas oleh pengawal pantai Hai Phong….12 batu nautika dari garisan penggambaran marin di Teluk Tonkin ke barat laut pulau Bach Long Vi, Vietnam,” menurut laporan itu.

Polis, tentera dan pegawai pengawal pantai di Hai Phong enggan untuk memberi komen hari ini.

Menurut akhbar milik kerajaan Tuoi Tre, kapal tangki minyak itu menjual minyak kepada bot nelayan China di kawasan tersebut.

“Kaptennya, bagaimanapun, gagal untuk menunjukkan dokumen relevan untuk membuktikan asal minyak tersebut, sementara dua anggota krunya tidak mempunyai lesen operasi,” menurut Tuoi Tre.

Vietnam dan kejiranan China sudah lama terlibat dalam pertikaian wilayah berhubung Pulau Spartly dan Paracel, dan sering berbalas kata-kata pedas diplomatik berhubung penggalian minyak dan hak menangkap ikan di Laut China Selatan.