Virus Zika: t...

Virus Zika: tiada larangan ke S’pura

KUALA LUMPUR, 16 Mei (Bernama) – Kementerian Kesihatan tidak mengeluarkan sebarang larangan bagi rakyat Malaysia untuk keluar dan masuk ke Singapura susulan penemuan kes pertama virus Zika di negara jiran itu.

Timbalan Menteri Kesihatan Datuk Seri Dr Hilmi Yahaya bagaimanapun menasihatkan rakyat Malaysia yang ingin melawat republik berkenaan supaya sentiasa berwaspada terutama jika mengalami simptom seperti demam.

Beliau berkata kerajaan telah melakukan saringan terhadap 90,000 individu yang masuk ke Malaysia dari Singapura selain mengeluarkan amaran kesihatan di semua pintu masuk sempadan negara.

“Kerajaan Malaysia dan Singapura sentiasa bekerjasama membuat saringan terhadap individu yang pernah berkunjung ke Amerika Latin seperti Brazil, Venezuela dan sebagainya terutama kepada mereka yang pernah ke sana dalam tempoh seminggu lepas,” katanya kepada pemberita di lobi Parlimen di sini, hari ini.

Dr Hilmi turut menasihatkan rakyat Malaysia yang pernah ke negara Latin yang mempunyai wabak Zika supaya berwaspada ketika melakukan hubungan kelamin bersama pasangan masing-masing.