Vos kembali b...

Vos kembali beraksi dalam kejohanan dunia

DOHA, 14 Okt – Marianne Vos kembali beraksi dalam Kejohanan Dunia di Qatar esok dalam usaha untuk menyertai senarai elit penunggang basikal yang berada dalam sekurang–kurangnya empat perlumbaan jalan gelaran dunia.

Penunggang dari Belanda, 29, juara tiga kali pada 2006, 2012 dan 2013, tidak beraksi dalam pertandingan tahun lepas di AS, tetapi adalah salah seorang pilihan untuk memenangi emas di Teluk.

Pakar pecut, yang juga menamatkan tempat kedua dengan lima lagi perlumbaan lain, jika sesuai dalam perlumbaan mendatar sepanjang 134 kilometer, yang akan menyaksikan penunggang dari barat Doha sebelum melengkapkan tujuh pusingan ‘Perak Qatar’, pulau buatan manusia yang bertindak sebagai garisan penamat bagi acara sepanjang minggu ini.

Jika dia menang, dia akan menyertai Yvonne Reynders dari Belgium sebagai juara empat kali, hanya ketinggalan satu di belakang lima rekod yang dicatatkan Jeannie Longo dari Perancis.

Vos berlatih di Oman sebelum menuju Qatar, di mana dia sekarang disertai oleh penunggang dari Belanda yang lain, katanya dalam Twitter.

Penunggang Belanda lain termasuk Kirsten Wild, yang memenangi Ladies Tour of Qatar awal tahun ini, pemenang pingat emas Olimpik, Anna van der Breggen, dan Ellen van Dijk, yang sudah memenangi pingat emas dan pingat perak individu dalam acara uji masa.

Juara bertahan, Lizzie Deignan (nee Armistead) berada dalam perlumbaan itu dengan pergolakan beberapa bulan lalu selepas memainkan peranan dalam keributan yang melanda penunggang basikal British.

Sebelum perlumbaan jalan di Rio, Deignan adalah pilihan tetapi kemudian mendapati dirinya menghadapi dakwaan dadah selepas ia berjaya dengan rayuan penggantungan yang dikenakan kerana tidak hadir dalam tiga ujian dadah di luar perlumbaan. – AFP