VW ingin tebu...

VW ingin tebus kesalahan

WASHINGTON, 3 Feb – Lembaga Sumber Penerbangan California dan Agensi Perlindungan Alam Sekitar (EPA) berkata lewat semalam bahawa Volkswagen AG menyerah satu pelan untuk menyelesaikan 80,000 SUV dan kereta diesel 3.0 liter yang mengeluarkan sembilan kali lebih tinggi pencemaran yang dibenarkan di sisi undang-undang.

Selepas rundingan selama empat bulan dan tidak mencatat banyak kemajuan untuk mendapatkan kebenaran untuk menyelesaikan mana-mana kenderaan diesel VW AS dengan pengeluaran berlebihan, cadangan komprehensif untuk kenderaan 3.0 liter yang dihantar oleh VW menawarkan pengeluar kereta Jerman itu satu peluang untuk mendapatkan kebenaran untuk menjual kenderaan diesel sekali lagi.

Pengatur AS dan California berkata pada November pengeluar kereta Jerman itu menggunakan perisian yang tidak diisytiharkan untuk membenar kenderaan Audi, Porsche dan VW untuk mengeluarkan pengeluaran berlebihan.

Pendedahan itu terbongkar enam minggu selepas EPA berkata VW telah terbabit dalam penipuan pengeluaran dalam 482,000 kereta dengan enjin 2.0 liter yang lebih kecil yang membenarkan kenderaan mengeluarkan 40 kali lebih banyak pencemaran yang dibenarkan.

California semalam telah menetapkan satu tarikh akhir di bawah undang-undang negeri untuk VW menghantar satu pelan untuk menarik balik dan membaiki kenderaan dengan enjin diesel yang direka oleh unit Audi.

“Kami bekerjasama sepenuhnya dengan pihak berkuasa AS untuk menjadikan enjin V6 3.0L menurut peraturan. Selepas mesyuarat di antara EPA dan California dan juruteknik kami, kami memfailkan satu pelan penarikan balik,” kata jurucakap Audi Amerika Mark Clothier semalam. – Reuters

ARTIKEL YANG SAMA