VW Jerman tar...

VW Jerman tarik balik 2,000 kenderaan di China

SHANGHAI, 12 Okt – Volkswagen Jerman hari ini mengumumkan penarikan balik hampir 2,000 kenderaan di China dalam skandal global ke atas penipuan ujian emisi, pasaran kereta yang terbesar di dunia dan merupakan jenama asing utama.

Gergasi auto Jerman sedang menghadapi tuduhan bahawa ia memasang perisian pada berjuta-juta kereta diesel di seluruh dunia untuk menipu ujian emisi dan mengelakkan had ke atas oksida nitrogen dan bahan tercemar lain.

VW menghantar 3.67 juta kenderaan di China tahun lepas tetapi pemulangan ini memberi kesan hanya kepada kenderaan diesel yang diimport ke negara ini: 1946 Tiguan compact – SUV dan empat kereta B6 Passat, kata kenyataan itu.

Pembuat kereta tersebut hari ini juga mengulangi kenyataan sebelum ini daripada dua usaha sama utama di China bahawa tidak ada pengeluaran kenderaan mereka yang terjejas.

Pembuat kereta asing mesti menjalinkan usaha dengan syarikat China untuk menjual kenderaan dalam negara itu yang dikeluarkan di pasaran tempatan.

Pengeluar Volkswagen Jerman telah menarik balik kenderaan di China berikutan syarikat itu dituduh telah memasang perisian kepada berjuta-juta kenderaan diesel di seluruh dunia – Reuters
Pengeluar Volkswagen Jerman telah menarik balik kenderaan di China berikutan syarikat itu dituduh telah memasang perisian kepada berjuta-juta kenderaan diesel di seluruh dunia – Reuters

VW terdahulu akan memberitahu kepada pemilik yang terlibat terhadap keperluan untuk menetapkan perisian dan mengemukakan langkah-langkah terperinci untuk menangani isu ini kepada pihak berkuasa China, kata kenyataan itu.

Agensi perlindungan alam sekitar China sedang menyiasat sama ada kenderaan VW yang diimport dikeluarkan dalam negara melanggar standard pelepasan, Bloomberg News melaporkan.

VW perlu untuk menarik balik kira-kira 11 juta kenderaan diesel di seluruh dunia untuk mengeluarkan ‘defeat device‘ yang bertujuan untuk menipu ujian emisi, dan untuk membawa mereka ke dalam pematuhan dengan peraturan antipencemaran di negara-negara yang terlibat. – AFP