VW peruntuk A...

VW peruntuk AS$10.2b selesaikan tuntutan emisi

DETROIT, 24 Jun (AP) – Volkswagen akan membelanjakan kira-kira AS10.2 bilion untuk menyelesaikan satu pelepasan skandal emisi di Amerika Syarikat yang telah bertukar menjadi salah satu kes emisi korporat terbesar dalam sejarah negara.

Dua wakil yang terlibat dalam rundingan penyelesaian berkata kebanyakan wang itu akan diberikan sebagai pampasan kepada 482,000 pemilik kereta dengan enjin diesel dua liter yang diprogramkan untuk menghidupkan kawalan pelepasan semasa ujian makmal kerajaan dan mematikannya semasa di jalan raya.

Penyiasat menentukan bahawa kereta yang dikeluarkan lebih daripada 40 kali had undang-undang oksida nitrogen, boleh menyebabkan masalah pernafasan pada manusia.

Menurut pembeli, Volkswagen akan menawarkan untuk menetapkan kereta secara percuma. Selain itu, pemilik juga boleh menjual kereta mereka kembali kepada syarikat.

Ketua Pegawai Eksekutif VW Matthias Mueller ketika menyampaikan ucapan semasa mesyuarat agung tahunan syarikat pembuat kereta Jerman Volkswagen pada 22 Jun yang lalu. – AFP
Ketua Pegawai Eksekutif VW Matthias Mueller ketika menyampaikan ucapan semasa mesyuarat agung tahunan syarikat pembuat kereta Jerman Volkswagen pada 22 Jun yang lalu. – AFP

Volkswagen juga akan membayar penalti kepada agensi-agensi kerajaan seperti Agensi Perlindungan Alam Sekitar, Lembaga Sumber Udara California dan Suruhanjaya Perdagangan Persekutuan.

Maklumat lanjut adalah dijadualkan akan dikeluarkan pada Selasa oleh Hakim Mahkamah Daerah AS, Senior Charles Breyer di San Francisco.

Satu tuntutan mahkamah oleh Jabatan Keadilan adalah berterusan, dan syarikat itu boleh dikenakan denda oleh negeri California. Syarikat itu juga menghadapi sebanyak AS$20 bilion denda kerana melanggar Akta Udara Bersih.

Pemilik juga akan mendapat AS$1,000 hingga AS$7,000 bergantung kepada umur kereta mereka, dengan bayaran purata kira-kira AS$5,000.