VW pintas Toy...

VW pintas Toyota

TOKYO, 28 Julai (AFP) – Toyota telah ketinggalan di belakang Volkswagen (VW) dalam perlumbaan untuk menjuarai pengeluaran kereta terbesar dunia, angka menunjukkan hari ini, tatkala syarikat Jerman itu mengatasi pesaing Jepun dalam separuh tahun pertama.

Toyota berkata ia menjual 5.02 juta kenderaan di seluruh dunia di antara Januari dan Jun, lebih rendah daripada angka sebelumnya daripada Volkswagen sebanyak 5.04 juta unit dalam tempoh yang sama.

General Motors yang berpangkalan di AS menduduki tempat ketiga dengan mencatat jualan sebanyak 4.86 juta.

Pengeluar Toyota Camry dan Prius mematah penguasaan GM selama beberapa dekad sebagai pengeluar kereta teratas dunia pada 2008 namun kehilangan gelaran tersebut tiga tahun kemudian tatkala bencana gempa bumi-tsunami di Jepun pada 2011 menghambat pengeluaran dan menjejas rangkaian bekalan pengeluar kereta negara.

Pada 2012, Toyota sekali lagi memintas pesaing Detroit, yang menjual Chevrolet dan jenama mewah Cadillac, untuk merebut kedudukan teratas di dunia.

Volkswagen kini memintas Toyota sebagai pengeluar kereta terbesar di dunia. – Reuters
Volkswagen kini memintas Toyota sebagai pengeluar kereta terbesar di dunia. – Reuters

Namun pengeluar kereta Jepun menjangka jualan pada tahun akan merosot kepada 10.15 juta daripada 10.23 juta kenderaan pada 2014, disebabkan prospek suram untuk Jepun dan tatkala ia mempertingkat tumpuannya pada kualiti setelah beberapa siri skandal keselamatan.

Volkswagen kini menduduki tempat pertama tatkala pengeluar kereta Jerman itu bergantung pada momentum dalam ekonomi membangun yang mungkin melihatnya menduduki tempat teratas dalam jualan kereta global tahunan untuk kali pertama pada tahun 2015.

Pada April, Toyota mengumumkan ia sedang menamatkan satu pembekuan ke atas pembinaan kilang baru dengan melancarkan pelan untuk kilang bernilai $1.0 bilion dalam kuasa industri yang meningkat Mexico dan sebuah lagi kilang di China.

Pengeluar kereta mulai mengendali sebuah kilang baru di Thailand pada 2013, tetapi sejak ia telah menghentikan pelaburan ketika pasaran kereta global bergelut dengan bekalan berlebihan dan permintaan lemah.

Toyota, di antara pengeluar kereta lain, juga telah bergelut untuk memulihkan reputasi keselamatannya selepas penarikan berjuta-juta kereta di seluruh dunia disebabkan pelbagai masalah, termasuk krisis beg udara meletup di pembekal Takata.