Wade bantu Bu...

Wade bantu Bulls tewaskan Heat

MIAMI, 11 Nov – Dwayne Wade menghasilkan dua lontaran bebas dalam masa beberapa saat terakhir bagi menghasilkan kemenangan buat Chicago Bulls 98-95 ke atas bekas pasukannya dalam perlawanan pertama kembalinya di Miami.

Wade menghabiskan 13 musim bersama Heat sebelum menyertai pasukan, Bulls, dengan persetujuan dua tahun yang bernilai dianggarkan AS$47 juta.

Kepulangannya ke Miami hari ini menandakan kunjungan pertamanya ke American Airlines Arena sejak pelepasannya.

“Perlawanan yang menarik,” kata Wade. “Saya gembira ia sudah berakhir, tetapi lebih penting saya gembira untuk mencatatkan kemenangan.”

Wade menamatkan dengan 13 mata, tujuh rebound dan empat asis dalam tempoh 32 minit perlawanan. Tetapi dua lontaran bebasnya dengan berbaki 13 saat membantu melengkapkan kemenangan bagi pasukan Bulls di depan 19,600 orang penonton.

Aksi Dwayne Wade dalam perlawanan tersebut. - AFP
Aksi Dwayne Wade dalam perlawanan tersebut. – AFP

Jimmy Butler mencatatkan 20 mata dan Ronin Lopez dan Rajon Rondo menambah 16 mata ketika Bulls memperbaiki kedudukan kepada 5-4.

Hassan Whiteside meletakkan pendahuluan Miami dengan 20 mata dan 20 rebound. Ia adalah double-double keenamnya dalam tujuh perlawanan musim ini.

Pemain pengawal Heat, Goran Dragic mengalami kecederaan buku lali kiri pada suku ketiga apabila beraksi bagi pemain penyerang Chicago, Doug McDermott.

Dragic tidak kembali dan menamatkan dengan enam mata dan empat asis dalam masa 22 minit.

Wade mencatatkan tujuh mata, tiga asis dan tiga rebound pada separuh masa pertama ketika pasukan itu terikat 53-53. Terdapat 12 pertukaran mata pada separuh masa pertama.

Melalui suku ketiga, kedudukan terikat 70-70. pasukan melalui 18 pertukaran mata pada tiga suku pertama.

Kedudukan kedua-dua buah pasukan begitu hampir pada suku ketiga, mereka juga mencatatkan peratusan jaringan yang sama 41.5 peratus dengan 27 bagi 65 dari lantai. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA