Wales, Belgiu...

Wales, Belgium bersaing untuk tiket emas Euro 2016

UEFA-Euro-2016-Logo

LILLE, Perancis, 30 Jun (AFP) – Sejarah menunggu pemenang ketika pemain berbiasa Wales Gareth Bale dan bintang Belgium Eden Hazard masing-masing membimbing generasi emas ke dalam pertempuran suku akhir Euro 2016 di Lille, esok.

Belgium, kedua dalam ranking FIFA, terdesak untuk mempamerkan persembahan terbaik dan berjaya mara ke separuh akhir kejohanan utama sejak Piala Dunia 1986.

Wales begitu bersemangat membimbing pasukannya beraksi pada kejohanan utama dalam tempoh 58 tahun dan setelah mengatasi pesaing British England dan Ireland Utara, keyakinan mereka berada pada paras tertinggi.

“Saya fikir adalah adil untuk mengatakannya sebagai permainan paling besar untuk Wales,” kata Bale, penjaring terbanyak bersama kejohanan dengan tiga gol.

“Kita tahu suku akhir pada 1958 (Piala Dunia), tetapi sejak itu, ia pasti permainan terbesar dalam bola sepak Wales.

“Ia adalah salah satu peluang yang kami tunggu-tunggu. Kami hanya mahu menikmati temasya itu, mengambil semuanya dalam dan berharap kami boleh masuk ke separuh akhir.”

Selepas mencecah ketinggian dalam kemenangan 3-0 ke atas Rusia dalam permainan Kumpulan B, Wales Chris Coleman terpaksa berusaha keras untuk menewaskan Ireland Utara pada pusingan 16 terakhir.

Perlawanan kalah mati itu diputuskan pada minit ke-75 apabila hantaran silang Bale menjadi gol sendiri Gareth McAuley, tetapi permainan esok lebih terbuka.

Sejak Belgium Marc Wilmot tewas 2-0 kepada Itali pada perlawanan pertama, mereka bangkit dengan menewaskan Republik Ireland dan Sweden sebelum menghancurkan Hungary 4-0.

Kemenangan ke atas Hungary tercapai hasil persembahan menarik wira permainan Hazard, yang menjaringkan satu gol dan mengumpan satu lagi dalam salah satu persembahan antarabangsa terbaiknya.

Selepas musim suram bersama Chelsea, pemain berusia 25 tahun itu merangkumi harapan Belgium dengan peningkatan rentak pada suku akhir Piala Dunia 2014 di Brazil.

ARTIKEL YANG SAMA