Wales mara ke...

Wales mara ke perlawanan antarabangsa pertama

ZENICA, Bosnia-Herzegovina, 11 Okt – Meskipun tewas 2-0 menentang Bosnia-Herzegovina, Wales mara ke perlawanan antarabangsa pertamanya sejak 1958 semalam menerusi kemenangan pasukan Cyprus menewaskan Israel 2-1 dalam kelayakan Kejuaraan Eropah.

Belgium juga layak dari Kumpulan B dengan menewaskan Andorra 4-1, persaingan Euro yang pertama bagi negara itu sejak menjadi penganjur bersama perlawanan itu pada 2000. Penantian lebih lama bagi Wales, dan kedua-dua pasukan meraikannya di atas padang di Bosnia apabila berita itu tiba di mana Israel tewas.

“Kami tidak tahu bagaimana keputusan lain tetapi sekarang kami mara, saya tidak dapat menjelaskan bagaimana perasaan itu,” kata pengurus pasukan Wales, Chris Coleman. “Kami terjejas sedikit pada separuh masa kedua tetapi dalam keadaan itu, anda boleh memahaminya.”

Wales kali terakhir beraksi dalam perlawanan besar adalah pada Piala Dunia 1958 di Sweden, yang bermakna pemain antarabangsa Wales sebelumnya seperti Ryan Giggs dari Manchester United dan Ian Rush dari Liverpool tidak pernah berpeluang untuk bersaing pada peringkat tinggi perlawanan bola sepak antarabangsa.

Tetapi pasukan kendalian Coleman itu lebih menarik berbanding pasukan yang disertai Giggs dan Rush.

Pemain Wales, Ashley Richards (kanan) bersaing dengan pemain Bosnia-Herzegovina, Sejad Salihovic (tengah) pada kelayakan Euro 2016 di Stadion Bilino polje di Zenica. – AFP
Pemain Wales, Ashley Richards (kanan) bersaing dengan pemain Bosnia-Herzegovina, Sejad Salihovic (tengah) pada kelayakan Euro 2016 di Stadion Bilino polje di Zenica. – AFP

Pemain penyerang Real Madrid, Gareth Bale dan pemain midfield Arsenal, Aaron Ramsey adalah pemain utama, tetapi pemain lain seperti midfield Liverpool, Joe Allen dan pemain pertahanan Swansea, Ashley Williams adalah penting dalam kelayakan bagi perlawanan tahun depan di Perancis dengan berbaki satu perlawanan.

“Membesar ketika kanak-kanak, semua orang mengimpikan untuk beraksi dalam perlawanan besar,” kata Bale. “Untuk mencapainya di sini, ia adalah impian yang menjadi kenyataan tetapi ia tidak berhenti di sini.

“Jika kami kehilangan bola kami akan berjuang bagi rakan sepasukan kami. Kami seperti adik-beradik di atas padang dan ia menunjukkan perpaduan dalam skuad. Kami bekerja keras dalam semua kelayakan dan ini apa yang berlaku apabila anda melakukannya.?”

Ramsey juga gembira dengan pasukannya berjaya menempah salah satu dari 24 tempat dalam Euro 2016. – Agensi

ARTIKEL YANG SAMA