Wanda jual ba...

Wanda jual bangunan pencakar langit Madrid

SHANGHAI, 22 Julai – Syarikat harta China, Wanda, dimiliki oleh lelaki paling kaya negara Wang Jianlin, telah menandatangani satu MoU untuk menjual bangunan pencakar langit Madrid kepada pemaju harta Sepanyol Baraka Global Investment, kata cawangan tersenarai Wanda Hotel Development Co dalam satu kenyataan kepada bursa saham Hong Kong hari ini.

Baraka telah memperuntukkan 1 juta euro sebagai wang cengkeram, dan perjanjian dijangka dikuatkuasakan pada 15 Oktober, kata kenyataan.

Wanda membeli tempat bersejarah Madrid, siap pada tahun 1950 di bawah pemimpin diktator Jeneral Francisco Franco, pada Jun 2014 dengan harga 265 juta euro, namun rancangannya untuk memaju harta itu kepada hotel dan pusat membeli-belah telah menerima halangan daripada kerajaan tempatan.

Datuk bandar baru Madrid Manuela Carmena telah menyebabkan pelabur berasa bimbang dengan berikrar akan meneliti projek pembinaan besar yang diluluskan oleh bekas majlis konservatif itu.

Menurut laporan Sepanyol, pihak berkuasa bandar enggan membenarkan Wanda meroboh muka bangunan sebelum membinanya semula.

Wanda telah menjadi kempen utama pemerolehan luar negara dalam beberapa tahun ini, termasuk pembelian studio Hollywood Legendary Entertainment bernilai AS$3.5 bilion pada Januari.

Wang juga telah membeli penganjur pertandingan ketahanan lasak Ironman, kumpulan pemasaran sukan Swiss Infront, dan saham dalam kelab bola sepak Sepanyol Atletico Madrid. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA