Wanda tawar p...

Wanda tawar penerbit, 40 peratus rebet

BEIJING, 18 Okt – Syarikat gergasi hiburan China, Wanda sedang menawarkan penerbit rebet 40 peratus untuk mempromosi studio filem AS$8 bilion di timur China dalam bidaan bercita-cita tinggi untuk menubuhkan kompleks sebagai sebuah pangkalan penerbitan terbesar di Asia.

Studio berkeluasan 408 ekar (165 hektar) itu dijangka akan dibuka di bandar pelabuhan Qingdao pada Ogos 2018. Bukan hanya studio filem, Qingdao Movie Metropolis dijangka akan mengandungi empat taman tema tertutup dan malah sekolah antarabangsa untuk menggalakkan pembuat filem asing untuk tinggal di sana bersama keluarga mereka.

Dalam satu pengumuman pada Isnin di Los Angeles, Wanda berkata pemasangan ‘Pacific Rim’ dan ‘Godzilla’ yang dihasilkan oleh Legendary Entertainment milik Wanda, akan difilemkan di Qingdao, serta filem-filem lain daripada Lionsgate.

Wanda berkata ia dan kerajaan bandar Qingdao telah menubuhkan sebuah dana pembangunan industri filem dan TV untuk membolehkan penerbit China dan antarabangsa untuk menerima rebet 40 peratus daripada perbelanjaan penerbitan Qingdao mereka.

Pengumuman itu adalah yang terbaru dari Wanda untuk mempromosi jenama hiburan di pentas global, malah ketika penggubal undang-undang membangkitkan kebimbangan tentang pelaburan syarikat itu di Hollywood. – AP