Wanita Afghan...

Wanita Afghan cedera terkena tembakan

JALALABAD, Afghanistan, 3 Mei (Xinhua) – Seorang wanita Afghanistan cedera hari ini apabila militan melepaskan beberapa tembakan senjata api yang kecil di bazaar tempatan, wilayah timur Nangarhar, menurut wilayah kerajaan.

“Militan telah melepaskan tembakan sewenang-wenangnya di bazar Daerah Hisarak pada kira-kira 09:00 pagi waktu tempatan. Tembakan itu menyebabkan seorang pembeli wanita cedera tetapi dia telah dipindahkan oleh pasukan keselamatan ke hospital daerah tidak lama selepas kejadian itu,” katanya dalam satu kenyataan.

Mereka yang cedera itu berada dalam keadaan stabil selepas menerima rawatan, menurut kenyataan itu.

Kenyataan itu menyatakan bahawa “operasi mengejar kini dilancarkan terhadap pemberontak yang melarikan diri itu”.

Kenyataan itu juga menyalahkan musuh-musuh keamanan, istilah yang digunakan untuk merujuk kepada militan Taliban, terhadap serangan itu.

Lebih daripada 3,540 orang awam terbunuh dan lebih 7,450 cedera dalam serangan dan konflik tahun lalu yang dipimpin Taliban, menurut satu laporan daripada misi PBB di negara itu yang dikeluarkan pada bulan Februari.

Laporan menunjukkan 62 peratus daripada mangsa adalah berpunca daripada Taliban dan kumpulan pemberontak lain, 17 peratus adalah disebabkan oleh pasukan keselamatan manakala selebihnya 21 peratus daripada korban awam yang disebabkan oleh sisa-sisa bahan letupan perang.