Waran tangkap...

Waran tangkap untuk Nathan Tinkler

SYDNEY, 20 Julai – Sebuah mahkamah Australia mengeluarkan satu waran tangkapan hari ini ke atas bekas jutawan perlombongan Nathan Tinkler selepas beliau gagal hadir untuk disoal mengenai kemuflisan perniagaan perlumbaan dan pembiakan kuda.

Pegawai mahkamah berkata Tinkler telah dipanggil untuk hadir di Mahkamah Tinggi di negeri Australia Selatan untuk memberikan keterangan mengenai kecairan Ladang Patinack.

Hakim Steve Roder bersetuju dengan satu permintaan oleh penyelesai, Anthony Mathews and Associates, untuk mengeluarkan satu waran tangkapan ke atas bekas jutawan, memetik penghinaan mahkamah.

“Saya menerima permohonan bahawa tidak adanya sebab-sebab yang munasabah untuk Tinkler tidak hadir hari ini,” kata Roder.

Seorang jurucakap untuk Tinkler, yang berpindah ke Singapura beberapa tahun lalu, tidak dapat dihubungi untuk memberi komen.

Bekas jutawan perlombongan Nathan Tinkler.
Bekas jutawan perlombongan Nathan Tinkler.

Mahkamah sedang mengkaji keadaan yang menyelubungi kemuflisan Ladang Patinack tiga tahun lalu, meninggalkan pemiutang berhutang kira-kira A$5 juta.

Ladang Patinack adalah satu daripada perniagaan sampingan yang diceburi oleh Tinkler pada kemuncak kekayaannya.

Bekas juruelektrik itu menyertai senarai orang kaya untuk menjadi jutawan paling muda Australia dengan mengambil kesempatan ke atas keadaan melambung perlombongan negara sebelum mengalami kerugian tatkala harga arang batu mulai merosot pada separuh tahun kedua 2012.

Tinkler mengumumkan penjualan ladang kuda dengan harga yang tidak didedahkan kepada sebuah konsortium misteri yang dipimpin oleh firma pelaburan di UAE Cibola Capital lebih setahun lalu, berkata perjanjian akan membantu membiayai cita-cita barunya dalam perlombongan arang batu.

Perjanjian tersebut gagal di tengah persoalan mengenai kesahan pembeli. Ladang itu dijual pada awal tahun ini kepada jutawan Hong Kong dan pengerusi Kumpulan Aquis, Tony Fung. – Reuters