Warga Amerika...

Warga Amerika, Australia diculik di Kabul

KABUL, 8 Ogos – Lelaki bersenjata memakai uniform pasukan keselamatan menculik seorang warga Amerika dan seorang Australia di tengah Kabul, kata pegawai hari ini, dalam siri penculikan terbaru warga asing di negara yang dilanda konflik.

Dua profesor di Universiti Amerika di Afghanistan telah diculik dari kenderaan mereka pada malam kelmarin. Tiada ada kumpulan yang mendakwa bertanggungjawab sejauh ini.

Penculikan itu muncul tiga hari selepas kumpulan pelancong asing diserbu oleh Taliban di wilayah barat Herat, yang menekankan ketidakterjaminan meningkat di Afghanistan ketika pemberontak memperkukuhkan serangan seluruh negara.

“Dua profesor asing, seorang warga Amerika dan seorang lagi Australia, telah diculik dengan senapang diacukan oleh geng penculikan dari jalan Darul-Aman di tengah bandar Kabul,” kata seorang pegawai keselamatan kepada AFP.

“Kami tidak dapat memberi komen selanjutnya untuk tidak memusnahkan usaha menyelamat polis.”

Para penculik menyarungkan uniform keselamatan Afghan, kata pegawai lain memberitahu AFP, menambah bahawa pemandu kenderaan yang tidak dicederakan itu telah ditahan untuk siasatan.

Empat lelaki bersenjata terlibat dalam penculikan itu, menurut pegawai Barat di Kabul.

Bandar Afghan dipenuhi dengan geng jenayah terancang yang melakukan penculikan bagi meminta wang tebusan, sering menyasarkan warga asing dan orang Afghan yang kaya, dan kadangkala menyerahkan mereka kepada kumpulan pemberontak.

Jabatan Kerajaan AS berkata ia menyedari dengan laporan penculikan seorang warga Amerika itu namun enggan untuk memberi komen selanjutnya.

Kerajaan Australia mengesahkan ‘penculikan terang-terangan’ salah seorang rakyatnya, memetik kedutaan di Kabul, namun juga enggan untuk menghuraikan lebih lanjut disebabkan pertimbangan keselamatan.

“Kami terus untuk menasihatkan warga Australia untuk tidak berkunjung ke Afghanistan kerana situasi keselamatan yang cukup berbahaya, termasuk ancaman serius penculikan,” menurut kerajaan dalam satu kenyataan.

Penculikan ini yang kelihatannya yang pertama dilaporkan berkaitan dengan universiti swasta di Afghanistan. – AFP

ARTIKEL YANG SAMA