Warga asing d...

Warga asing diculik di Nigeria dibebaskan

PORT HARCOURT, Nigeria, 27 Jun (AFP) – Lima warga asing yang bekerja sebagai pekerja binaan diculik minggu lalu bersama dua rakan mereka dari Nigeria selepas kenderaan mereka diserang dan pemandu kereta tersebut dibunuh, menurut pegawai semalam sambil menambah dua daripada mangsa tersebut mengalami kecederaan serius.

Pesuruhjaya polis di negeri Cross River, Jimoh Ozi-Obeh, memberitahu pemberita bahawa mangsa tersebut termasuk tiga warga Australia, seorang warga New Zealand dan Afrika Selatan, telah dibebaskan, tanpa memberi maklumat lanjut.

Mereka bekerja untuk perlombongan dan kejuruteraan syarikat Australia Macmahon, yang telah diberi kontrak untuk mengukuhkan LafargeHolcim utama di negeri ini.

“Anggota kami berada di tempat yang selamat, tetapi malangnya lima daripada mereka cedera dalam kejadian itu,” kata Ketua Eksekutif Macmahon Sy van Dyk pada sidang akhbar di Perth, Australia. “Tiga daripada mereka mengalami luka dan dua lagi kekal dalam keadaan yang serius tetapi stabil.

“Mereka semua menerima rawatan daripada pakar perubatan. Keutamaan kami sekarang adalah untuk memastikan bahawa semua mereka dalam keadaan stabil dan memberikan mereka perjalanan yang selamat.”

ARTIKEL YANG SAMA