Warga British...

Warga British ditemui mati tergantung

LONDON, 19 Okt – Pejabat Luar Britain hari ini mengesahkan seorang rakyat British telah meninggal dunia di Istanbul, beliau yang dinamakan media sebagai Jacqueline Sutton merupakan bekas wartawan telah ditemui mati di lapangan terbang Ataturk.

Jacqueline Sutton, 50, ditemui tergantung di tandas lapangan terbang pada Sabtu lalu, menurut laporan dalam akhbar British dan Turki.

Media Turki berkata bahawa dia tertekan selepas terlepas penerbangan sambungan dan tidak mempunyai wang untuk membeli tiket baru.

Rakan-rakan seangkatan memuji Sutton, yang dilaporkan telah menjadi pemangku ketua misi Institut Perang dan Laporan Damai (IWPR) sebuah pertubuhan bukan kerajaan di Iraq.

Sepanjang perkhidmatannya, Sutton telah bekerja dengan pertubuhan-pertubuhan kemanusiaan dan Bangsa-Bangsa Bersatu dan bekerja sebagai pengeluar untuk BBC.

IWPR, yang tidak dapat dihubungi untuk ulasan segera, sudah merasa dibebani dengan jumlah kematian iaitu sejak lima bulan lalu sebelum kematian Sutton Ammar al-Shahbander di dalam sebuah kereta yang diletakkan bom di Baghdad.

Kumpulan itu menyokong dan melatih wartawan tempatan di zon konflik. Pejabat Luar Britain mengesahkan “kematian seseorang rakyat British di Istanbul” dalam satu kenyataan berkata mereka telah memberi sokongan konsular kepada keluarga mereka, tetapi tidak menamakan orang yang mati. – AFP