Warga Kanada,...

Warga Kanada, pemberontak Syria maut serangan bom

BEIRUT, 5 Nov (Reuters) – Seorang warga kebangsaan Kanada bersama pemberontak Syria telah terbunuh di timur laut negara ini semalam dalam serangan bom berani mati yang dilakukan oleh kumpulan Negara Islam, Balai Cerap Syria bagi Hak Asasi Manusia memantau kumpulan itu.

Pakatan pemberontak yang disokong AS Angkatan Demokratik Syria, termasuk YPG militia Kurdish, melancarkan serangan minggu lepas terhadap kumpulan Negara Islam di wilayah timur laut Hasaka di sempadan dengan Iraq.

Pertempuran telah tertumpu berhampiran bandar al-Houl. Ia berdekatan dengan al-Houl di mana letupan itu membunuh warga Kanada pada waktu subuh semalam, Balai Cerap itu membuat laporan awal tanpa mengulas lebih lanjut.

Serangan udara yang diketuai Amerika telah menyasarkan kumpulan Negara Islam di utara dan timur laut Syria sebagai rakan-rakan yang berada di daratan memberikan tekanan kepada kumpulan itu.

Kementerian Luar Kanada dalam satu kenyataan menyatakan mereka menyedari laporan tentang kematian seorang warga Kanada di Syria dan sedang mengumpul maklumat tambahan, tetapi menambah bahawa keupayaan untuk memberikan bantuan kepada mereka adalah sangat terhad disebabkan oleh pertempuran.

ARTIKEL YANG SAMA